Bodegas Faelo – tunnelmallinen perheviinitila Alicantessa
Aurinko paistaa täydeltä taivaalta, kun kurvailemme vuokra-autollamme pitkin Alicanten maaseutua. Lokakuun alussa lämpöasteita on vielä lähes kolmekymmentä. Hoitamattomat maapläntit ovat ruskeiksi kärähtäneitä, mutta viinirypälepensaat loistavat tummanvihreinä. Ihailemme suuria omakotitaloja suurilla tonteilla. Ympäristön tarkkailuun jää hyvin aikaa, sillä määränpäänämme oleva viinitila Bodegas Faelo on huolellisesti viitoitettu ja navigaattorikin paikantaa sen pelkän nimen perusteella.
Bodegas Faelo sijaitsee Elchessä, Alicantessa. Se on Torreviejaa lähimpänä sijaitseva viinitila, missä järjestetään maistiaisia ja opastettuja kierroksia. Torreviejan turisti-infossa meille kerrottiin vain Murcian ja Benidormin seutujen viinitiloista. Täytynee niissäkin piipahtaa jonakin päivänä. Bodegas Faelon löysimme ystäväni kanssa netistä ja ihastuin kodikkaaseen tunnelmaan jo heti ensimmäisellä visiitilläni. Sinne voin luottavaisin mielin viedä kaikki Suomesta ja muualta luokseni Torreviejaan saapuvat ystäväni, sillä he takuuvarmasti nauttivat tilallisten vieraanvaraisuudesta ja asiantuntevasta viinien esittelystä.
Portilla meitä tervehtii Jaime. Hän on isäntä- Jaimen 17-vuotias poika. Pian perästä kiiruhtaa oppaamme Lourdes. Myös isä Jaime tulee toivottamaan tervetulleeksi. Myöhemmin Jaime kertoo, että Lourdes on hänen serkkunsa ystävä. Kaikki tilalla työskentelevät ovat joko perhettä tai perhetuttuja. Tuntuu kuin olisimme saapuneet vierailulle kotiin, jonka takahuoneessa valmistetaan viiniä. Näinhän se tavallaan onkin. Tämä takahuone on kuitenkin vuosien varrella jonkin verran laajentunut. Kaiken kukkuraksi pääsemme visiitin päätteeksi maistamaan viinejä lähes suoraan tynnyreistä.
Naapurusto rakastui Bodegas Faelon punaviiniin
Ennen vanhaan tynnyreistä haettiin viiniä omiin kanistereihin. Kun isoisä Rafael, lempinimeltään setä Faelo, alkoi valmistaa viiniä 1920-luvulla, sitä tehtiin vain omiin ja naapuruston tarpeisiin. Valikoimassa oli tuolloin ainoastaan punaviini, ja se kasvatti suosiotaan vuosi vuodelta. Bodegas Faelon punaviini on toki suosittu viini edelleen, mutta pojanpoika Jaime Soto laajensi valikoimaa valkoviiniin, roseeviiniin ja makeaan jälkiruokaviiniin. Jaime alkoi pullottaa viinejä vuonna 2005. Myynti on sittemmin laajentunut naapurustoa kauemmas. Bodegas Faelo myy vuosittain noin 10 000 pulloa viiniä. Viisi vuotta sitten kalusto uusittiin niin, että myynti on mahdollista kaksinkertaistaa tulevaisuudessa.
Kiertueen aikana oppaamme Lourdes selostaa viinitilan historian ja viininvalmistusprosessin sujuvalla englannin kielellä. Lourdes johdattaa meidät viinitarhan kautta viinirypäleiden murskaushuoneeseen, käymishuoneeseen ja tynnyrihuoneeseen. Ihan ensimmäiseksi käymme kuitenkin isoisä Rafaelin ajan alkuperäisessä viininvalmistushuoneessa. Kosteassa huoneessa tuoksuu käynyt rypäle ja alkoholi. Seinillä on kuvia isovanhemmista ja muista sukulaisista työn touhussa.
Crianza on vähintään kaksi vuotta vanhaa punaviiniä
Lokakuussa sadonkorjuuaika on jo ohi eli rypälepensaissa ei juuri rypäleitä näy. Joitakin rupsahtaneita tummia syrah-terttuja näkyy siellä täällä. Ne eivät ole kelvanneet L’Alba de Faelo -roseeviiniin.
Viinitarhassa Lourdes-opas kertoo, että syrah-rypäletilan lisäksi Bodegas Faelolla on muutaman kilometrin päässä toinen viinitarha. Siellä viljellään monastrel ja cabernet-sauvignon -rypäleitä punaviiniin, chardonnay-rypälettä valkoviiniin ja muscat-rypälettä jälkiruokaviiniin.
Rypäleet murskataan lähes samalla metodilla tänä päivänä kuin isoisä Faelon aikaan, Lourdes selvittää. Käymisprosessin tekniikka on uudistunut, mutta laadun varmistaa edelleen aina tilan isäntä. ”Kaikki viinit valmistetaan omille makunystyröille”, Jaime tarkentaa. ”Valko- ja roseeviinit ovat valmiita juotavaksi noin viiden kuukauden päästä sadonkorjuusta. Ne ovat aina nuoria viinejä”, Lourdes kertoo. Jotkut ehkä jo tietävätkin, että punaviiniä saa kutsua crianzaksi eli kypsäksi viiniksi aikaisintaan kahden vuoden päästä sadonkorjuusta.
Raekuuro on viinirypäleiden pahin vihollinen
Bodegas Faelon viinit viljellään luonnollisin menetelmin. Tiloilla pyritään välttämään hyönteismyrkkyjä ja muita kemikaaleja. Viinirypälepensaiden lähelle istutetaan muun muassa laventelia ja ruusupensaita varoittamaan mahdollisista ongelmista. Esimerkiksi sienitaudit iskevät niihin ensin. Tilanteen mukaan ratkaisu tuholaisongelmaan saattaa olla nokkosvalmiste tai muu luonnonmukainen valmiste. Kemialliset tuholaismyrkyt ovat viimeinen keino, jos mikään muu ei auta. Lourdesin mukaan ankarin kaikista tuholaisista on raekuuro. Niitä ei Alicanten seudulla onneksi tarvitse pelätä. Jaime tosin lisää myöhemmin, että jos on todella kuumaa, täytyy vahtia, ettei viinirypälepensaat pala.
Sadonkorjuun aikaan laihtuu lähes kymmenen kiloa
Jaime kuvailee viinitilan omistajan työtä vaihtelevaksi ja rankaksi, mutta palkitsevaksi. Hän pitää työstään kovasti. ”Tammi-helmikuu on hienoa aikaa. Nuoret viinit pullotetaan ja maistelemme minkälaisia viineistä on tullut. Arvioimme makua, väriä ja kypsyyttä”, hän toteaa.
Kaikkein rankin työvaihe on syyskuussa sadonkorjuun aikaan. Kahden viikon ajan Jaime herää aamukuudelta ja menee nukkumaan kahdelta yöllä. Syömään ei juuri ehdi, ja stressin määrä on valtava. Jaimen mukaan se on jännittävää aikaa, koska ne ovat koko vuoden tärkeimmät kaksi viikkoa. Yleensä hän laihtuu noin seitsemän kiloa sadonkorjuun aikaan. Jaime kertoo, että stressistä huolimatta on pysyttävä rauhallisena ja pidettävä pääkylmänä, jotta tekee oikeita päätöksiä, koska ne vaikuttavat koko viininvalmistusprosessiin.
Vuosittainen kahden viikon paasto ja unettomuus ovat kantaneet hedelmää. Bodegas Faelon viinit ovat voittaneet useita kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja.
”Un vino debe transmitir el alma de la bodega.”
Suom. "viinin tulee välittää pala viinitilansa sielusta."
- Jaime Soto, viinitila Bodegas Faelon omistaja
Sadonkorjuun päätteeksi syyskuun lopulla järjestetään sadonkorjuujuhla perheelle ja nykyään myös yleisölle. Vierailijat oppivat valitsemaan viineihin kelpaavat rypäleet, pääsevät murskaamaan viinirypäleitä ja saavat kierrellä vapaasti viinitilalla. Lapsille järjestetään pelejä ja leikkejä.
Pojat jatkavat tilalla
Bodegas Faelon tulevaisuus on tällä hetkellä turvattu. Molemmat pojat haluavat jatkaa tilalla. 17-vuotias Jaime haluaa isä- Jaimen mukaan opiskella viinintutkimusta, ja 14-vuotias Juan on kiinnostunut kaupallisesta alasta. Pojat opiskelevat myös englantia ahkerasti. Haastatteluhetkellä Juan on Englannissa kielikurssilla. Tällä hetkellä isä- Jaime keskittyy vielä viinien kehittelyyn. Hänen tavoitteenaan on 6–7 vuoden päästä kaksinkertaistaa viinintuotanto yhdessä poikiensa kanssa.
Kotiin vatsat täynnä
Viinimaistiaiset terassilla muun muassa serrano-kinkun, manchego-juuston ja kotitekoisten piiraiden kera kruunaa viinitilavierailumme. Autokuski päätettiin jo ennen kotoa lähtöä.
Isä Jaime, poika Jaime sekä oppaamme Lourdes kiittävät ja toivottavat tervetulleeksi uudestaan. Juuri ennen lähtöä kaksi turistia keksii pyytää graniittiomenat matkaansa. Tilanomistaja lähtee luonnollisesti itse näyttämään neideille parhaiten kypsyneet omenat.
Matkalla takaisin Torreviejaan huomaan samat tummanvihreinä loistavat viinirypälepensaat kuin tullessa. Vierailulla opin, että kunhan ei ole liian kuuma, ne kukoistavat, koska yökaste on ainoa ravinto, jota ne tarvitsevat.
Alicanten eteläpuoli on nimenomaan sään takia ideaali viininviljelyyn. Alicanten eteläpuoli aurinkoineen, viineineen ja ystävällisine espanjalaisineen on kaiken kaikkiaan ideaali paikka pohjoismaalaisen hengähdyshetkiin.
KUKA?
Jaime Soto, viinitila Bodegas Faelon omistaja.
Tilan perustajan, Rafaelin eli setä Faelon pojanpoika.
Perhe: vaimo ja kaksi poikaa.
Kolme vanhempaa siskoa, jotka eivät halunneet jatkaa viinitilan parissa.
Työskenteli ennen viinitilan omistusta kenkäteollisuudessa, koska ajatteli, että viinitilalla ei ole mahdollista elättää koko perhettä.
Bodegas Faelon viinit
• Roseeviini: L’Alba de Faelo, syrah-rypäle.
• Valkoviini: L’Alba del Mar, chardonnay-rypäle.
• Punaviini: La Dama, monastrel ja cabernet sauvignon -rypäleet.
• Makea jälkiruokaviini: Palma Blanca, muscat-rypäle (Moscatel de Alejandria).
• Jälkiruokaviinistä on tehty erityinen erä nimeltään ”Oro”. Pullot sisältävät 24-karaatin kultahippuja.
Bodegas Faelon viinejä voi tilata suoraan tilan omasta verkkokaupasta, linkki tilan kotisivuille alla. Toim. huom.
Lisätietoa:
Web: https://www.vinosladama.com/en/
Facebook: https://www.facebook.com/bodegasfaelo/
Tripadvisor Certificate of Excellence 2017
https://www.vinosladama.com/en/news/bodegas-faelo-wins-a-certificate-of-excellence-2017-of-tripadvisor/28/