Guadalest, ainutlaatuinen vuoristokaupunki

Guadalest on Espanjan kuuluisimpia historiallisia nähtävyyksiä. Kaupunki sijaitsee vuoristossa Alicanten maakunnassa, noin 25 kilometriä Benidormista sisämaahan.

Guadalestin kaupungin pääasiallinen tulonlähde on turismi. Muun muassa seuraavat nähtävyydet houkuttelevat ihmisiä:

- L'Alcozaiban (myös San Jose) -linna, jonka maurit rakensivat 1000-luvulla.
- Alcalá, kallionjyrkänteellä sijaitseva torni.
- Katolinen barokkikirkko, Mare de Déu de l'Assumpció/Nuestra Señora de la Asunción, rakennettiin 1700-luvulla.
- Guadalestin vankityrmä, rakennettu 1100-luvulla.
- Museot, mm. nukketalomuseo, kidutusmuseo, moottoripyörä- ja miniautomuseo sekä Orduña-suvun museo.


Taustaa

Aitana-, Serella- ja Xorta-vuorien ympäröimä kylä oli muinoin strateginen sotilastukikohta, Vanhimmat merkit linnoitusrakennuksista ovat vuodelta 715 eaa., suuri osa nykyisin tunnetuista rakennettiin maurien Espanjan miehityksen aikana. Voimakas maanjäristys vuonna 1644 teki huomattavia vaurioita linnoitukseen ja kylän taloihin. Espanjan sodan aikana miinaräjähdys aiheutti myös pahoja vahinkoja kylälle.

Kylä kasvoi linnoituksen ympärille
Alun perin asukkaat elivät linnan muurien suojissa. Linnaan pääsee sisään vain pientä kiveen kaivettua tunnelia pitkin San Josen portilla. Muurien sisällä olevaan alueeseen kuuluu muinainen kaupungintyrmä, kellotapuli, Saint Josepin linna, Orduña -talo, kirkko ja maurien aikainen linnoitettu rakennus, Alcozaiba.

Talot, joissa maurit asuivat, rakennettiin San Jose -portin ulkopuolelle. Tämän kaupunginosan, ”el Arrabalin”, pieniltä kaduilta ja toreilta löytyy nykyisin suurin osa kaupoista, käsityöläispajoista, museoista ja ravintoloista.

Alueen läpi virtaa Guadalest-joki, joka on padottu, ja muodostaa upean vesialtaan kaupungin alapuolelle.

Guadalest on virallinen ”historiallisen ja taiteellisen arvon monumentti” ja on yksi Espanjan suosituimmista turistikohteista.

Guadalestin linna (El Castell de Guadalest)

El Castell de Guadalest rakennettiin maurien hallitessa Espanjaa 1100-luvulla. Kristittyjen uudelleenvalloituksen jälkeen 1200-luvulla, Guadalestissa oli vielä suuri muslimipopulaatio, jonka myötä valta säilyi eri katalonialais-aragonialaisilla aatelisilla.

Kuningas Jaime II antoi Guadalestin linnan Bernardo de Sarriàlle vuonna 1293, jonka jälkeen se ja sen lähiseutu kuuluivat Sarriàn suvulle. Vuonna 1335 linna palautui kuninkaalle, joka myi linnan prinssi Pedro Aragonille, ja tämän jälkeen linnan peri hänen poikansa, kuninkaallinen Gandían herttua.

Kun viimeinen Gandian herttua kuoli, linna siirtyi Cardona-suvun omistukseen. Cardona-suvusta tuli Aragónin amiraaleja ja vuonna 1543 kuningas ja kuningatar (Carlos ja Juana), antoivat Don Sancho de Cardonalle ja hänen jälkeläisilleen pysyvän tittelin: Guadalestin markiisi. Suurin osa hänen maaomaisuudestaan pysyi asumattomana maurien karkoituksen jälkeen vuonna 1609.

Maanjäristys 22.7.1644 tuhosi linnan ja joulukuussa 1644 toinen maanjäristys tuhosi osan kaupungista.

Viimeinen Cardona-suvun jäsen, Guadalestin markiisi, menehtyi vuonna 1699 ilman jälkeläisiä. Markiisin titteli siirtyi Arizoille. Markiisin hallinto säilyi, mutta valta alkoi vähentyä 1800-luvulla.

Cardona-suku omisti Guadalestin, mutta Orduña-suku alkoi saada valtaa paikallisten keskuudessa. Orduñat olivat Guadalestin kaupunginjohtajia vuodesta 1669 lähtien ja heistä tehtiin aatelisia vuonna 1756, kun Pedro Antonio Buenaventura de Orduña y García ylennettiin The Santiago Order -ritarikuntaan.

Espanjan sodan aikana vuonna 1708 San Josén linnaa pommitettiin, sen länsipuolen seinä tuhottiin, ja Orduña-talo paloi.

Vuosina 1748 ja 1752 kaupungissa tapahtui jälleen maanjäristyksiä, nämä olivat pienempiä, kuin vuoden 1644 maanjäristys.

1900-luku

Orduña-suku sai nopeasti vaikutusvaltaa La Marina -piirikunnassa. Vuonna 1934 viimeinen Orduña-suvun edustaja kuoli ilman jälkeläisiä, ja hänen maatilansa siirtyivät kaukaisille sukulaisille.

Guadalestin kaupungin muurit saivat Espanjan linnoja koskevan lain suojan 22.4.1948.

Vuonna 1974 El Castell de Guadalest sai tittelin historiallisena ja taiteellisena kaupunkina.

Vuonna 1994 Orduña-talo siirtyi kaupan myötä kaupungin omistukseen jotta se voitaisiin restauroida ja muuttaa kunnalliseksi museoksi.

Guadalestissa on nykyisin parisen sataa vakituista asukasta, turisteja vierailee vuosittain n. 2,5 miljoonaa.

Kuvat Jarno Halme & Venla Aukee 2014 ©

Artikkelin lähteet ja aiheeseen liittyvät linkit:

Guadalestin viralliset sivut (ayuntamiento)
http://www.guadalest.es/index.php

Museot aukioloaikoineen
http://www.guadalest.es/museos.php
Lataa museoliite klikkaamalla >>

Moottoripyörä- ja miniautomuseo
http://www.museovehiculosguadalest.com/marcas.html,

Guadalest wikipediassa
http://es.wikipedia.org/wiki/Guadalest

Matkailusivut
http://www.destinoguadalest.com

Guadalestin historia englanninkielisenä
http://www.guadalest.eu/history.htm

Antonio Marco -museon sivut
http://www.guadalestmuseos.com/en/

Section
Summary
Guadalest on Espanjan kuuluisimpia historiallisia nähtävyyksiä. Kaupunki sijaitsee vuoristossa Alicanten maakunnassa, noin 25 kilometriä Benidormista sisämaahan.