Alicanten rannat kohti savuttomuutta

Kesällä 2020 Alicanten provinssissa on parikymmentä rantaa, joissa tupakanpolttoa ei suositella. Savuttomuus on toistaiseksi suositus kaikilla muilla näistä rannoista paitsi Finestratissa, jossa se on kielletty ja tupakanpoltosta voi seurata sakko.

Koronakriisi on vauhdittanut rantojen savuttomuushanketta. Tupakansavu paitsi häiritsee muita rannalla olijoita se voi myös olla potentiaalinen tartuntariski. Tupakantumpit ovat myös erittäin ikävä näky rantahiekassa.

Terveysministeriön mukaan hanke on tervetullut, koska kuntien tulisi tarjota kansalaisille terveellisiä ulkoalueita ja edistää ympäristön ja kansalaisten hyvinvointia. Tavoitteena on, että lähivuosien aikana kaikilla provinssin rannikkoalueen kunnilla olisi vähintään yksi savuton uimaranta. Savuttomat rannat tullaan merkitsemään kyltein.

El Campello, Elche, Dénia ja Finestrat ovat ensimmäisiä kuntia matkalla tupakanpolton kieltämiseen rannoilla. Sen sijaan Alicante, Benidorm, Altea ja L’Alfás del Pi ovat odottavalla kannalla. Rantojen savuttomuutta ei toistaiseksi aktiivisesti viedä eteenpäin myöskään Vega Bajan kunnissa, kuten Torreviejassa tai Orihuela Costalla.

Galician itsehallintoalue on ollut asiassa uranuurtajana ja suositellut tupakoimattomuutta rannoillaan jo vuodesta 2012.

Lähde: https://www.diarioinformacion.com/alicante/2020/07/20/mapa-playas-libres-malos-humos/2283891.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=sus_matinal&utm_content=web

Section
Summary
Suurin osa savuttomuudesta perustuu suosituksiin, joitain poikkeuksiakin on joissa tupakointi rannalla voi tuoda sakot.