Alicantesta käytiin kansainvälistä kauppaa jo keskiajalla
Alicanten alueella käytiin vilkasta kansainvälistä kauppaa jo keskiajalla. Dénia oli tuolloin alueen tärkein kansainvälinen satama.
Maailman keskiaikaisista kauppareiteistä kartta
Ruotsin teknillisen instituutin opiskelija Martin Jan Månsson on tutkinut maailman keskiaikaisia kauppareittejä ja on julkistanut työnsä tulokset kartan muodossa. Kartasta selviää kaikki eurooppalaisten, aasialaisten ja afrikkalaisten kauppiaiden käyttämät pääreitit 1000- ja 1100 -luvuilla.
Karttaan voi tutustua tämän linkin kautta: https://easyzoom.com/imageaccess/ec482e04c2b240d4969c14156bb6836f
Välimeren alueella oli keskiajalla lukuisia pysyviä kauppareittejä, jotka yhdistivät Euroopan maailman eri osiin, kuten Pohjois-Afrikkaan, Kiinaan ja Intiaan. Vaikka kulkeminen oli tuolloin hidasta, oli kaupankäynti jo globaalia.
”Keskiaikaisia kauppareittejä on jo tutkittu aiemmin hyvinkin laajalti, mutta tällä kartalla on valtava informatiivinen arvo, koska kaikki tieto löytyy yhdestä kuvasta”, kehuu Alicanten yliopiston arabian ja islamilaisen tutkimuksen professori Francisco Franco-Sánchez.
Alicanten alueen rooli keskiaikaisessa kaupankäynnissä
Iberian niemimaalle oli 1000-luvun alussa syntynyt lukuisia pieniä muslimivaltioita eli Taifoja. Ne pääsivät valtaamaan alueita, kun aiemmin hallinneet vahvat muslimikalifaatit heikkenivät.
Nykyisen Alicanten maakunnan alue kuului Al-Andalusin muslimivaltioon, mutta sen pohjoisosia hallitsi jo 1010-1020 -luvulta lähtien Deniyanin Taifa. Deniyanin tärkein satama oli Dénia.
Déniasta lähti kaksi merkittävää kauppareittiä. Pohjoinen reitti vei Mallorcan saaren kautta Sisiliaan, Genovaan ja Pisaan. Eteläinen reitti kulki Pohjois-Afrikan Algeriaan, josta se jatkui Egyptiin Alexandriaan ja nykyisen Irakin ja Afganistanin alueille saakka.
Déniasta vietiin pääosin maataloustarvikkeita ja sinne tuotiin keramiikkaa ja ylellisyystuotteita kuten kultaa, silkkiä, koruja ja norsunluuta. Kaupankäynnin lisäksi Dénia oli Almerían ohella tärkeä lähtöpiste Al-Andalusin muslimeille, jotka matkasivat pyhiinvaellukselle Mekkaan.
Alicanten satamasta ei lähtenyt merkittäviä kauppareittejä, mutta se oli strategisesti tärkeä ja hyvin vartioitu puolustussatama, jossa kauppalaivat voivat rauhassa purkaa kaukomaiden tuomisiaan.
Alicanten sataman merkitys kasvoi huomattavasti 1100-luvun lopusta lähtien, kun Marokosta aluetta hallitsemaan saapuneet almohadit rakensivat kaupunkiin moskeijan eli mezquitan. Kaupunki kehittyi ja laajeni tämän jälkeen nopeasti.
Alicanten alueen värikkääseen ja monimuotoiseen historiaan voi tutustua lähemmin esimerkiksi Alicanten arkeologisessa museossa: https://www.alicanteturismo.com/museo-arqueologico-provincial-de-alicante-marq/.
Lähteet: