Bodegas Mendoza

Bodegas Enrique Mendoza – laatuviinejä välimerellisellä luonteella

Bodegas Enrique Mendoza sijaitsee L’Alfàs del Pi:n kunnassa 10 minuutin automatkan päässä Benidormista. Matkaa Torreviejasta on hieman yli 100 kilometriä reittivalinnasta riippuen. Mendozan viinit on suojattu Alicanten alkuperämerkinnällä Denominación de Origen Alicante. Tämä viinitila on erittäin sympaattinen retkikohde.

Viininkeräilijästä arvostetuksi viininvalmistajaksi
Enrique Mendoza aloitti viiniharrastuksensa 1970-luvulla. Tuolloin hän keräili laatuviinejä lähinnä oman perheen käyttöön. Harrastus vei kuitenkin mukanaan ja hän perusti lopulta oman viinitilan 1989. Vanha herra viettää edelleen aikaa tilalla viiniä juoden ja vierailijoita jututtaen, vaikka kaupallinen vastuu onkin siirtynyt hänen pojilleen Josélle ja Juliánille. José, eli Pepe on vastuussa viinitarhojen hoidosta ja viininvalmistuksesta, kun taas Julián huolehtii yrityksen kaupallisesta puolesta.

José Mendoza on opiskellut Félix Jiménez de Requena viininviljely- ja enologiakoulussa. Hän oli myös ensimmäinen espanjalainen viininvalmistaja, joka on työskennellyt viinitilalla Uudessa-Seelannissa. Myöhemmin José työskenteli myös Argentiinassa. Josén mielestä upea viini voi tulla vain upealta viinitilalta.

Mukana Grandes Pagos de España -yhdistyksessä
Mendozan viinitila on päässyt mukaan Grandes Pagos de España -yhdistykseen, johon kuuluu vain 32 viinitilaa koko Espanjassa. Grandes Pagos de España on voittoa tavoittelematon yhdistys. Sen jäsentilojen tavoitteena on tuottaa erinomaisia viinejä, jotka ovat sopusoinnussa kunkin viinitarhan maaperän, luonnon ja ilmaston kanssa. Pago-viinitilat valitaan tarkkaan ja niiden tulee täyttää tiukat laatuvaatimukset. Rypäleet kasvatetaan erityislaatuisessa maaperässä ja ilmastossa, joka antaa niille ominaisen välimerellisen luonteen. Yhdistyksestä voi lukea lisää täältä: https://grandespagos.com/en/home-en/.

Luontoa ja ympäristöä kunnioittaen
Ympäristöystävällisiin käytäntöihin sitoutunut viinitila noudattaa tiukasti luonnonmukaisen viljelyn periaatteita ja välttää kemiallisten torjunta-aineiden käyttöä. Viinitarhoilla käytetään vain kompostointilannoitteita. Tietokoneiden avulla seurataan, että rypäleet saavat juuri oikean määrän vettä. Näin voidaan optimoida rypäleiden koko ja sokeripitoisuus. Viinitilalla on pieni koeviljelmä, jossa testataan luonnonmukaisia lannoitteita ja torjunta-aineita.

Viinitila sijaitsee meren läheisyydessä L’Alfàs del Pi:ssä, eikä alue sen vuoksi sovellu hyvin viininviljelyyn. Itse viinitarhat sijaitsevat Finca Chaconerossa Villenan kunnassa 100 kilometrin päässä. Valkoviinirypäleet ovat Chardonnay ja Moscatel ja punaviinirypäleet Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Petit Verdot, Syrah ja Monastrell. Rypäleet kypsyvät 365-640 metrin korkeudessa.

Vuosittainen tuotanto on 400 000 pulloa. Viinitila työllistää vakituisesti 24 henkilöä. Viinit käyvät ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä ja ne vanhennetaan sen jälkeen ranskalaisissa tammitynnyreissä tai amerikkalaisissa Missourista tai Oregonista tulleissa tammitynnyreissä.

Viininmaistelua tapasten kanssa
Tilalla järjestetään säännöllisesti opastettuja vierailuita myös englanniksi. Vierailun aikana kerrotaan viininvalmistuksesta sekä vieraillaan koetilalla kuulemassa muun muassa, miten mausteita voidaan käyttää tuholaisten torjuntaan. Tilan kaupasta voi ostaa viinejä myös mukaan. 22 euron hintaan voi maistella useita viinejä tapasten kanssa. Tilan omat nettisivut ovat tällä hetkellä työn alla, mutta voit tilata viininmaisteluvierailun joko soittamalla viinitaloon tai lähettämällä heille viestin Facebookin kautta.

Yhteystiedot
Bodegas Enrique Mendoza
Partida El Romeral S/N
03580 L’Alfàs del Pi, Alicante

Nettisivu: www.bodegasmendoza.com

Facebook: https://www.facebook.com/BodegasEnriqueMendoza/

Artikkelin kuvat: Jaana Pohjanheimo (kuvagalleria) ja Bodegas Enrique Mendozan Facebook-sivu.

Section
Summary
Perheyritys valmistaa viinejä luontoa ja ympäristöä kunnioittaen.