Espanjan asuntomarkkinoista 2014

Hei, olen Riikka Aukee ja palvelen suomalaisia sekä muita Pohjois-Eurooppalaisia asiakkaitamme. Tunnen Espanjan ja erityisesti Torreviejan alueen hyvin, olen asunut täällä useamman vuoden. Palvelen asiakkaitani paitsi suomeksi myös espanjaksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi. Olen apunasi kun suunnittelet asettumista Espanjaan ja omistusasunnon hankkimista täältä.

Alla lyhyt yhteenveto Espanjan asuntomarkkinoista sekä uuden asunnon eduista. Artikkeli on sponsoroitua sisältöä, kirjoittajana Riikka Aukee (Grupo Mercal).

 

Espanjaan on vuonna 2008 alkaneen talouskriisin myötä syntynyt kahdet asuntomarkkinat: ennen kriisin puhkeamista rakennettujen asuntojen jälleenmyyntimarkkinat, sekä uusien asuntojen markkinat. Pankeille on jäänyt taseisiin paljon asuntoja joita ne yrittävät luonnollisesti myydä eteenpäin. Hyvää pankkien tarjoamissa asunnoissa on joissain tapauksissa huomattavan edullinen hinta tai ainakin neuvotteluvara. Kääntöpuolena asunnot ovat välillä olleet pitkään tyhjin ja huonossa kunnossa, sijainti voi olla syrjäinen ilman palveluita lähellä ja pahimmassa tapauksessa rakentamisen laatu kyseenalaista.
Toki hyviäkin kohteita löytyy kun jaksaa etsiä ja on oikeaan aikaan liikkeellä.

Uudisrakentaminen on nykyisin Espanjassa terveellä pohjalla. Vuonna 2008 alkaneesta talouskriisistä selvisivät vahvimmat rakennuttajat, joiden toiminta oli ja on vakaalla pohjalla. Rakentaminen oli käytännössä täysin jäissä muutama vuosi kriisin alettua, nyt ala on elpynyt. Uusia asuntoja ostavat pääasiassa ulkomaalaiset. Osa asuu täällä talvet osan tyytyessä satunnaiseen lomailuun, lopun aikaa asunto voi tuottaa omistajilleen vuokratuloa.

Uusien asuntojen ostaja hyötyy paitsi aiempaa edullisimmista hinnoista myös uuden asunnon mukana tulevasta asumismukavuudesta sekä lain tuomasta turvasta. Espanjan toisinaan hankala byrokratia toimii tässä asiassa asunnon ostajan eduksi: uusissa asunnoissa on lain mukaan 10 vuoden takuu rakenteille, sekä porrastettu takuu esim. pintamateriaaleille. Myös kaikille asiakkaiden uusista asunnoista rakennusvaiheessa tekemille maksusuorituksille on laissa määrätty pakollinen pankkitakuu, jonka rakennuttaja joutuu ottamaan.

Tämä 10 vuoden takuu rakenteille ei ole riippuvainen rakennuttajasta, vaan loppukädessä vastuun hoitaa vakuutusyhtiö. Edellä mainitut pankkitakuut rakennuttaja joutuu pitämään asunnon luovutusvaiheeseen asti yrityksen varsinaisista tileistä erillisillä pankkitileillä, tämän toteutumisesta myös pankki on vastuullinen. Ilman näiden velvoitteiden toteutumista uusia asuntoja ei edes viedä Madridissa sijaitsevaan kiinteistörekisteriin - tästä vastaa auktorisoitu notaari joka vahvistaa Espanjassa kaikki asunto-, kiinteistö- ja maakaupat.

Edustamiemme rakennusyhtiöiden tarjonta on paitsi laadukas myös monipuolinen, halusitpa ison omakotitalon merinäköalalla tai kaupunkimaisen rivitalo-bungalown omalla kattoterasilla. Osassa taloyhtiöstä on jopa suomalainen sauna, sisäallas uimareille ja kuntosali talvikäyttöön - kaikki asukkaiden käytettävissä ilman erillismaksua. Myös golfareille löytyy koti aivan golf-kenttien läheltä.

Sijainniltaan kohteemme ovat hyvien kulkuyhteyksien päässä, kaikista on lyhyt ajomatka Murcian sekä Alicanten lentokentälle, johon nykyisin pääsee Suomesta suorilla lennoilla mm. Helsingistä, Turusta, Tampereelta ja Oulusta.

Tarjoamme asiakkaillemme asiantuntevan, turvallisen ja kiireettömän ostoprosessin hankkiessasi asunnon Costa Blancalta.

Ota rohkeasti yhteyttä jos suunnittelet asunnon ostoa Espanjasta.

Torreviejassa 26.5.2014, Riikka Aukee

Summary
Yhteistyökumppanimme esittely sekä sponsoroitu artikkeli Espanjan asuntomarkkinatilanteesta vuonna 2014.