Espanjassakin mietitään miksi suomalaiset ovat niin onnellisia
El País -lehden toimittaja Ana Alfageme matkusti Suomeen keskellä talvea etsimään syitä siihen, miksi tämä pimeydessä ja kylmässä elävä kansa on maailman onnellisin. Ohessa lyhennelmä laajasta artikkelista, joka julkaistiin El País Semanal -lehdessä.
Laskeudun Helsinkiin ja kylmä lyö vasten kasvoja ja pistää kuin neula. Huomaan kauhukseni unohtaneeni kännykkäni ja lompakkoni lentokentän vessaan. Ryntään takaisin terminaaliin ja selvitän asiaani virkailijalle, joka ei näytä piittaavan järkytyksestäni. Muutama puhelinsoitto ja tavarat ovat jälleen kädessäni. Suomalaiset ovat maailman rehellisintä kansaa. Tämäkin ennätys minun piti kokea. Melkein itkin helpotuksesta. Voin nyt lähteä etsimään suomalaisten onnellisuuden salaisuutta.
Jos se ei parane saunassa tai alkoholilla, se on kuolemaksi
Puuhuoneessa hikoilu on suomalaisten lempiharrastus ja myös suomalainen keksintö. Tässä valtavassa maassa Ruotsin ja Venäjän välissä on 5,5 miljoonaa asukasta ja heillä 2,3 miljoonaa saunaa. Siis sauna lähes joka toiselle asukkaalle. Tuossa lämmitetyssä huoneessa synnytettiin ennen lapset ja jätettiin kuolleille jäähyväiset. Saunaa voidaan pitää suomalaisten symbolina.
Julkisessa saunassa tapaan Outin. Mistä saunassa puhutaan, kysyn. Säästä tai ruuanlaitosta, vastaa Outi. Hän on käynyt samassa saunassa 19 vuoden ajan eikä tiedä kanssasaunojiensa sukunimiä tai ammatteja. Outi kertoo, että kirjoittamattoman säännön mukaan saunassa ei puhuta työasioita eikä politiikkaa. Suomessa myös sanotaan, että jos joku asia ei parane saunassa tai alkoholilla, se on kuolemaksi.
Koulutus ja tasa-arvo elämän peruspilareina
Suomen entinen pääministeri Antti Rinne kertoo, että Suomi on tasa-arvoinen maa. Jokaisella suomalaisella on oikeus samaan koulutukseen ja sosiaaliturvaan. Suomi on myös turvallinen maa. Rinne uskoo, että nämä asiat ovat avain suomalaisten onnellisuuteen.
Jos kysyt onnellisuuden salaisuutta keneltä hyvänsä kadunkulkijalta, hän ensin ehkä kohottaa kulmakarvojaan ja toivottaa sen jälkeen sinut hymyillen tervetulleeksi Suomen marraskuuhun. Sen jälkeen hän luettelee onnellisuuden syitä: hyvinvointivaltio, tasa-arvo, luottamus toisiin ja siihen, että asiat hoituvat.
Jos suomalaislapsella on musikaalisia kykyjä, hän voi vaikka mennä opiskelemaan arvostettuun Sibelius-Akatemiaan. Hänen vanhemmillaan ei tarvitse olla rahaa tai suhteita. Suomen koululaitos on julkinen ja ilmainen (maksuton) aina tohtorinhattuun asti. Opettajan työ on arvostettua ja opettajat ovat korkeakoulukoulutettuja. Yksi maailman parhaista koulujärjestelmistä on myös yksi avain onnellisuuteen. Ei ole väliä puhummeko työllisyydestä, onnellisuudesta, tasa-arvosta, luovuudesta tai kasvusta. Kaikkien näiden lähtökohtana on koulutusjärjestelmän toimivuus.
Vaatimaton, hiljainen ja luottavainen kansa
Suomalainen ei osoita tai näytä suuria tunteita. Hän on hieman pidättyväinen ja vaatimaton eikä kehu saavutuksillaan. Hiljaisuus on tavallista tässä maassa, jossa puhumisen sijasta tehdään asioita. Suomalaisen mielestä paljon puhuva ihminen on epäilyttävä. Kaikista eurooppalaisista suomalaiset luottavat eniten toisiinsa ja instituutioihinsa. He seisovat pysäkillä kaukana toisistaan, koska he haluavat paljon henkilökohtaista tilaa. Junassa ja bussissa he istuvat mieluiten yksin.
Miksi onnellinen kansa tekee niin paljon itsemurhia?
Suomalaiset, etenkin miehet, tekevät itsemurhia enemmän kuin eurooppalaiset keskimäärin. Luku on kuitenkin ollut laskussa 1990-luvulta saakka. Asiantuntijoiden mukaan syytä ei kannata hakea ilmastosta, koska suomalaisten itsemurhaluvut ovat naapurimaita suuremmat. Syyt ovat moninaiset, mutta liittyvät useasti alkoholismiin, kaupungistumiseen ja suureen määrään yksityisaseita.
Luonnon tärkeys
Suomen ilmanlaatu on maailman parhainta. Kaupunkeja ympäröivät vihreät metsät. Suomalaiset ovat tutkineet luonnon merkitystä terveydelle. Tutkimusten mukaan jo 15 minuuttia luonnossa vähentää stressiä. Suomalaisten suhde luontoon on ainutlaatuinen. 96% suomalaisista viettää aikaa luonnossa ja tuntee olonsa kotoisaksi metsässä. Siksi Suomessa on mökkejä niin paljon. Suomessa voi myös leiriytyä kenen hyvänsä maille ja kerätä sieniä tai marjoja.
Epilogi
Helsinki-Vantaan lentoasema, portti 31. Kärsimättömiä katseita näyttötauluille. Tukholman kone on lähdössä. Jostain kuuluu linnunlaulua. Se on nauhoitettua. Eräs nuori ihminen matkalla Espanjan ilmastokokoukseen Madridiin katselee kännykkäänsä ja istuu pitkänmallisessa pehmennetyssä tuolissa. Jos hän nostaa katseensa ylös, hän näkee saman kuin hän näkisi metsässä makuulla ollessaan. Se on vain kuva, mutta näin Suomi jättää hyvästit.
Lähde: El País
Section
Summary
El País -lehden toimittaja Ana Alfageme matkusti Suomeen keskellä talvea etsimään syitä siihen, miksi tämä pimeydessä ja kylmässä elävä kansa on maailman onnellisin. Ohessa lyhennelmä laajasta artikkelista, joka julkaistiin El País Semanal -lehdessä.