Fiesta de San Juan, espanjalainen juhannus

Samoin kuin Suomessa, myös Espanjassa vietetään juhannusta. Pohjoismaissa juhannuksen alkuperä on keskikesän ja valon juhlistamisessa, myöhemmin kristinuskon myötä juhannukseen yhdistettiin Johannes Kastajan syntymäpäivän vietto.
 
Espanjassa juhannus (fiesta de San Juan) on samaisen Johannes Kastajan (San Juan) syntymäpäivän kunniaksi vietettävä juhla. Myös Espanjassa poltetaan hieman suomalaisia kokkoja pienempiä tulia rannoilla, mutta toisin kuin Suomessa, juhannusaattoa vietetään 23.6. riippumatta siitä mille viikonpäivälle se osuu.
 
Juhannusviikolla vietettävä Hogueras de San Juan on yksi Alicanten maakunnan vuoden suurimmista juhlista joulun ja pääsiäisen lisäksi. Tuolloin rannat täyttyvät jo aikaisin päivällä iloisista seurueista. Hyvä ruoka, kuohuvat juomat ja musiikki ovat tärkeässä osassa rantojen piknik -juhlahumua unohtamatta roihuavia kokkoja, joita sytytetään rannoille illan hämärtyessä. Costa Blancan suurimmissa kaupungeissa, kuten Alicanten pääkaupungissa ja Torreviejassa järjestetään myös näyttäviä ilotulituksia.
 
Perinteet kuuluvat olennaisesti myös espanjalaisen juhannuksen juhlamenoihin. Valkoisiin vaatteisiin pukeutumisen lisäksi valkoinen kukka hiuksissa kruunaa naisten juhannusasun. Taianomaisen yön aikana saattaa nähdä keskiyön aikaan juhlijoita juoksemassa selkä edellä mereen ja sen jälkeen hyppimässä kokon yli. Tämän tradition uskotaan tuovan onnea seuraavaksi vuodeksi.
 
Alicanten kaupungissa pelkästään juhannusjuhlaa varten valmistettuja patsaita ja monumentteja poltetaan monissa paikoissa. Aikanaan espanjalaisissa juhannuskokoissa poltettiin mm. vanhoja huonekaluja. Alicanten hogueras-juhlan ja Valencian fallas-juhlista tuttua traditiota on lanseerattu viime aikoina myös Torreviejassa, hieman pienemmässä mittakaavassa. Paikalliset palomiehet valvovat patsaiden palamista ja tapahtumaa seuratessa myös yleisö saa usein viilentävän vesikasteen niskaansa.
 
Alicanten seudulla juhannusjuhliin liitetään perinteisesti myös mm. tonnikalaa sisältävä perinneherkku, coca con atún. Kyseessä on empanada eli eräänlainen piirakka, reseptin löydät os. http://www.alicanteturismo.com/coca-amb-tonina-manjar-de-hogueras/
 
Myös Torreviejassa juhannusta juhlitaan rannoilla. Iso ilotulitus järjestetään perinteisesti Playa del Curan rannan tuntumassa puolen yön aikoihin.
 
Toimitus toivottaa kaikille hyvää ja rauhallista juhannusta!
 
Artikkelin kuva: Bruno Zaragoza, CC-lisenssi.
Section
Summary
Samoin kuin Suomessa, myös Espanjassa vietetään juhannusta. Lue artikkelistamme miten juhannusta täällä vietetään.