Kansainväliset karavaanarit

 "Espanja on tehnyt meihin positiivisen vaikutuksen ja aiomme jatkaa talvehtimista täällä jatkossakin.”

Näin totesivat tyytyväiset karavaanarit Orimattilasta, Pirjo ja Kari Vesa Lo Monten leirintäalueella maaliskuussa 2014.

Lähes 40 vuotta karavaanareina
"Karvaanariharrastuksemme alkoi 37 vuotta sitten. Ensin matkailimme Suomessa viikonloppuisin, joskus tehtiin ulkomaanmatkoja ja aina välillä vaunu oli parkissa Lopella tai Mäntsälän Mäkijärvellä. Molemmat paikat tarjosivat runsasta vapaa-ajantoimintaa meille, silloisille kolmikymppisille aikuisille sekä ala-asteikäisille lapsillemme”.

Pariskunta on ollut alusta lähtien SF-Caravan ry:n jäseniä. SF-Caravan täyttää tänä vuonna 50 vuotta ja 63000 jäsenen etuihin pariskunta on pääosin tyytyväinen. “Alennuksia leirintäaluemaksuista Suomessa ja ulkomailla sekä muita jäsenetuja”, Kari tiivistää.

"Päästyämme eläkkeelle suuntasimme kohti Espanjaa. Nykyisen yhdistelmämme pituus on 14 metriä, joten jo sen koko ja koiramme Sissi, rajoittivat joillekin espanjalaisille leirintäalueille asettumista. Espanjassa etenkin vanhemmilla leirintäalueilla “parcelat” eli vaunukohtaiset paikat ovat pienempiä kuin uudemmilla alueilla”, Kari kertoo.

Hyvä ja kohtuuhintainen camping löytyi ensin Santa Polasta, Costa Blancalta.
"Siellä vietimme pari talvea tutustuen paitsi lähiseutuun myös alueen suureen suomalaisjoukkoon”.

Koko yhteiskunta pienoiskoossa
Karavaanielämän erityispiirteistä Vesat mainitsevat muutaman. “Kyllä tämä tietyssä mielessä on läpileikkaus koko yhteiskunnasta. Kaikki ovat kuitenkin ensisijaisesti “karavaanareita” - kukaan ei ole pankinjohtaja, metsuri tai näyttelijä. Ihmiset tunnetaan pääasiassa etunimillä ja jos verhot ja vetoketjut on vedetty kiinni, on se merkki, että halutaan olla rauhassa. Jos taas teltan vetoketju on auki ja ikkunaverhot avattu, voi kaverin luokse mennä piipahtamaan ja vaihtamaan kuulumisia”, Kari ja Pirjo kertovat.

“Kokeilimme välillä muutaman vuoden omistusmökkeilyäkin, mutta kaksin järvimaisemassa istuminen ei ollut varsinaisesti meidän juttumme”, Vesat kertovat.

Rutusakki logo

Rutusakki Välimeren maissa
Välimeren maissa talvehtivilla suomalaiskaravaanereilla on oma vapaamuotoinen seura “Rutusakki” jonka jäseneksi voi anoa viettämällä karavaanielämää vähintään kaksi kuukautta vuodessa jossain Välimeren maassa. Rutusakkilaisia on Santa Polassa n. 50 ja yhteisiin hetkiin kuuluu mm. oma Rutu-korttipeli. Santa Polasta Pirjo ja Kari ikävöivätkin suomalaisten virkeää porukkaa, joka aina puuhasi jotakin yhdessä.

Pirjo ja Kari ovat asuneet myös yhden talven vuokra-asunnossa Mil Palmeraksessa, Costa Blancalla. Siitä jäi kipinä kokeilla toisenkin kerran jossakin vaiheessa, mutta nyt he viettävät talven viimeisiä päiviä Lo Monten leirintäalueella Pilar de la Horadadassa. Lo Monte on uusi leirintäalue ja tontit, "parcelat " on tehty mm. hollantilaisten ja saksalaisten suurille asuntoautoille. Uusi ja hyvätasoinen alue on noussut suosituksi ulkomaalaisten keskuudessa ja oli tänäkin talvena lähes loppuun myyty. Espanjalaisia alueella on talvisin tuskin lainkaan. Alueella on myös mökkejä vuokrattavaksi. Aerobic, vesijumppa sisäaltaassa, askartelukerho, kuntosali ja petankki sisältyvät asiakkaille n. 400 euron kuukausihintaan. Hintaan kuuluu myös 6 kwh sähköä. Alueella on henkilökunta paikalla ympäri vuorokauden ja esim. saniteettitilat pestään kolme kertaa päivässä. Oma ravintola ja kahvila mahdollistavat ruokailun asukkaille ja lapsille on leikkipaikka ja kaikille on myös iso ulkouima-allasalue.

Ajat muuttuvat myös karavaanareille
Pitkä kokemus on tuonut paljon muistoja ja kokemuksia. "70-luvun yhteisöllisyydestä on näinä päivinä jäljellä ehkä jotakin, mutta trendi on muuttunut niin, että aloittelevat karavaanarit ovat aiempaa iäkkäämpiä ja moni haluaa olla aika lailla omissa oloissaan. Monikulttuurisuus näkyy lähinnä siten, että kaikki kansallisuudet seurustelevat pääsääntöisesti keskenään”.

Heille itselleen maksullinen leirintäalue on ollut aina itsestäänselvyys sekä Suomessa että ulkomailla jo turvallisuussyistä, mutta esimerkiksi lähiseudulla on “vapaaparkkilaisia", jotka eivät maksa leiriytymisestään.

Kesäksi Suomeen
"Näin keväällä tulee usein olo että josko tämä vaunuilu olisi tässä, mutta kyllä yleensä viimeistään elokuussa alkaa tuttu polte takaisin karavaanielämään”, Kari kertoo. "Lo Monteen onkin jo tehty alustava varaus ensi syksyksi ja nyt alamme purkamaan leiriä, joka vie aina aikaa.”

Alueen muutkin suomalaismuuttolinnut palaavat näinä viikkoina kotimaahan. Suomessa odottaa kevät, perhe, oma koti ja tietenkin Lopen asuntovaunupaikka mukavine kesäjuhlineen. Pitkä ajomatka on edessä ja Kari lupasi kertoa seuraavalla kerralla Euroopan läpi ajamisesta ja mm. turvallisuusasioista joita matkalla kannattaa huomioida.

Artikkeliin liittyvät linkit:
Lo Monte: http://www.campinglomonte-alicante.es/
Santa Pola: http://www.santapola.com/clientes/camping/camp_ing.htm
SF-karavaanarit: http://www.karavaanarit.fi/
Rutusakki: http://www.rutusakki.fi/

Section
Summary
 "Espanja on tehnyt meihin positiivisen vaikutuksen ja aiomme jatkaa talvehtimista täällä jatkossakin.”
Näin totesivat tyytyväiset karavaanarit Orimattilasta, Pirjo ja Kari Vesa Lo Monten leirintäalueella maaliskuussa 2014.