Lemon tree

Kirvat uhkaavat sitrushedelmäsatoa

Alicanten provinssissa Marina Altan ja Vega Bajan alueella on tehty havaintoja tuhoisasta kirvasta (Cotonet), joka voi uhata jopa 80 % sitrushedelmäsadosta. Kirva on peräisin Etelä-Afrikasta ja se on tullut maahan tuontihedelmien mukana.

Ilmastonmuutoksen aiheuttama lämpötilan nousu on kiihdyttänyt maatalouden tuholaisten esiintymistä myös Valencian autonomiassa. Uudet lajit ovat entistä aggressiivisempia ja lisääntyvät nopeasti. Tuholaiset uhkaavat nyt esimerkiksi manteli-, oliivi-, sitrus- ja omenasatoja.

54 % koko Espanjan sitrushedelmistä tuotetaan Valencian alueella. Tuholainen aiheuttaa appelsiineille epämuodostumista ja mandariineille ja klementiineille hedelmien pienikokoisuutta.

EU on kieltänyt tiettyjen tehokkaiden torjunta-aineiden kuten klooripyrifoksen käytön. Tämän vuoksi maatalousministeriön tutkijat yhdessä Valencian ammattikorkeakoulun tutkijoiden kanssa pyrkivät kehittämään uudenlaisia torjuntamenetelmiä. Biologisessa taistelussa tuholaisia vastaan on jo kehitytty paljon, kertoo maatalousministeriön pääjohtaja Roger Llanes.

Yksi torjuntakeinoista on koiraspuolisten kirvojen huijaaminen naaraan feromoneilla. Koiraat huijataan siirtymään paikkaan, jossa ne voidaan hedelmäpuita vahingoittamatta myrkyttää tai hukuttaa.

Lähteet:
https://www.informacion.es/alicante/2020/10/10/agricultura-detecta-entrada-plaga-cotonet-17729819.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=sus_matinal&utm_content=web

https://www.tecnologiahorticola.com/cotonet-baix-sudafrica-plaga-citricos/

Section
Summary
Tuontihedelmien mukana tullut kirva viljeliöiden riesana.