Nerjan tippukiviluolat, ainutlaatuinen nähtävyys

Andalusiassa, Malagan provinssissa sijaitsevan Nerjan kauniin kaupungin ja upeiden maisemien lisäksi alueen todellinen yleisömagneetti on yksi Espanjan merkittävimmistä nähtävyyksistä, Nerjan tippukiviluolasto.

Lähes viiden kilometrin mittainen ja kymmenien metrien korkuinen luolasto on jaettu kahteen pääosioon, Nerja I ja Nerja II. Nerja I on auki yleisölle lähes koko vuoden, paria päivää lukuunottamatta. Nerja II on suljettu suurelta yleisöltä. Nerja II:ssa on arkeologisesti ainutlaatuisia muinaisjäänteitä, muun muassa vuonna 2012 löydetyt, ensimmäiset tunnetut kalliomaalaukset n. 42000 vuoden takaa neandertalin ihmisten ajalta.
 
Nerjan tippukiviluolat muodostuivat noin 5 miljoonaa vuotta sitten veden, maanvyöryjen ja -järistysten vaikutuksesta. Luolissa asuttiin arviolta alkaen noin 25000 vuotta eaa. aina pronssikaudelle asti. Osaa luolastosta käytettiin hautapaikkana.
 
Nerjan luolat löydettiin “uudestaan” vuonna 1959 viiden Nerjasta ja Marosta (viereinen kaupunki) kotoisin olevan teinipojan kaivauduttua lepakoiden löytämisen toivossa yhdestä luolan suuaukosta sisään. Pidemmälle luolaan kaivauduttuaan poikiin oli iskenyt paniikki kun löytyneet luurangot toivat mieleen, että luolan mahdollisesti aiemmin löytäneet seikkailijat olivat jääneet loukkuun ja kuolleet luolaston uumeniin.
 
Luolat avattiin yleisölle 1960. Tämän jälkeenkin luolastosta on löytynyt uusia osioita ja tutkijat pitävät mahdollisena että niitä löytyy vielä tulevaisuudessa lisää. Vuonna 2006 Nerjan luolien asema virallistettiin Espanjan kulttuurihistoriallisesti merkittävänä kohteena (Bien de Interés Cultural). 
 
Lisätietoa Nerjan tippukiviluolista löytyy viralliselta kotisivulta http://cuevadenerja.es/. Samalta sivulta voi ostaa myös pääsylippuja. Luolan pääsylippu sisältää opastuksen, kielinä ovat espanjan lisäksi mm. englanti.
 
Luolastossa voi vierailla myös virtuaalisesti osoitteessa http://cuevadenerja.es/visitavirtual/galeriasturisticas.html
 
Artikkelin kuva Wikipediasta, kuvan ladannut tekijä “Luisgar”. Gallerian kuvat © Petteri Hietanen ja Depositphotos.
 
Section
Summary
Andalusiassa, Malagan provinssissa sijaitsevan Nerjan kauniin kaupungin ja upeiden maisemien lisäksi alueen todellinen yleisömagneetti on yksi Espanjan merkittävimmistä nähtävyyksistä, Nerjan tippukiviluolasto.