Orihuela yllättää viehättävyydellään ja historiallaan

Orihuelan historiallinen kaupunki sijaitsee Sierra de Orihuela -vuoriston juurella. Segura-joki halkoo kaupungin keskustaa. Matkaa Torreviejasta on hieman yli 30 kilometriä. Reittikuvaus löytyy täältä. Kunta levittäytyy laajalle alueelle aina rannikolle asti. Rannikkoalue tunnetaan nimellä Orihuela Costa. Kunnassa on noin 77 000 asukasta. Orihuelan keskustan väkiluku on noin 30 000.

Historiaa

Orihuelan perustivat tiettävästi roomalaiset, jotka kutsuivat sitä nimellä Orcelis tai Aurariola. Muslimien aikakaudella Orihuelassa oli lukuisia kylpylöitä, moskeijoita ja linnoituksia. Muslimit toivat myös mukanaan appelsiinien ja sitruunoiden viljelyn, jotka ovat edelleen alueen tärkeimpiä viljelykasveja. Kaupunki on historian aikana kuulunut moneen eri kuningaskuntaan; Tudmiriin, Déniaan, Aragoniin, Kastiliaan, Murciaan ja Valenciaan. Orihuela oli jopa hetken aikaa Valencian kuningaskunnan pääkaupunki.

1500-luvun alussa Orihuelasta tuli samannimisen maakunnan pääkaupunki. Vuonna 1737 Alicante, Elche, Monforte, Jijona, Villajoyosa, Agost, Busot ja Muchamiel itsenäistyivät Orihuelasta ja muodostivat Alicanten maakunnan. Orihuela liittyi tähän maakuntaan lopullisesti vuonna 1833. Useat tutkimukset 1980- ja 2000 -lukujen aikana ovat kuitenkin näyttäneet, että Orihuela on kulttuurillisesti, arkkitehtuurisesti ja kielellisesti lähempänä Murciaa kuin Valenciaa. Orihuela on nykyään Vega baja del Segura -alueen pääkaupunki.

Yliopistokaupunki jo vuosisatoja sitten

Orihuelan yliopistoperinne alkoi jo 1500-luvulla, jolloin Paavi Julius III myönsi kaupungin koululaitokselle yliopiston arvon. Uskotaan kuitenkin, että kaupungissa oli jo muslimien aikakaudella runsaasti intellektuelleja ja että siellä toimi jo 11. ja 12. vuosisatoina nykyistä yliopistoa vastaava korkeamman asteen koululaitos.

Tänä päivänä Orihuelan yliopisto on osa Elchen Miguel Hernández -yliopistoa, jossa voi opiskella muun muassa yhteiskunta- ja oikeus- ja valtiotieteitä sekä liiketaloutta.

Nähtävyyksiä

Kaupungin historiallinen keskusta julistettiin monumentaaliseksi ja taiteelliseksi historialliseksi kohteeksi (Conjunto Histórico Artístico Monumental) vuonna 1969 yhtenä ensimmäisistä koko Espanjassa. Keskustan katuja on mukava kävellä ihaillen kauniita rakennuksia ja aukioita.

Mikäli liikut autolla, se on helpoin jättää Puente de Levante -sillan pysäköintihalliin Parking Entrepuentes, josta on lyhyt kävelymatka vanhaan keskustaan.

Orihuelan linnoitus rakennettiin San Miguel -vuorelle kaupungin keskustan tuntumaan todennäköisesti visigoottien aikana, vaikka alkuperästä on eriäviä mielipiteitä. Joidenkin lähteiden mukaan linnoitus on muslimien ajalta. Eroosion ja riittämättömien kunnostustoimenpiteiden seurauksena linnoitus on tänä päivänä huonossa kunnossa. Se on kuitenkin mukava patikointikohde ja ylhäältä avautuvat kauniit maisemat yli kaupungin sekä lähivuorille. Linnoitukselle pääsee helpoiten nousemalla Orihuela-Alicanten hiippakunnan seminaarirakennukselle johtava tie ylös (Centro Privado de Enseñanza Seminario Diocesano San Miguel). Reitti löytyy täältä. Seminaarin paikoitusalueen takaa lähtee polku linnoitukselle. Nousua on noin 200 korkeusmetriä. Polku on ajoittain kivinen ja vaatii hieman patikointitottumusta sekä hyvät lenkki- tai patikointikengät.

Kaupungin vanhat muurit ja muurimuseo (museo de la muralla) sijaitsee yliopisto Miguel Hernandezin vieressä Plaza de la Justicia -aukiolla täällä. Muurit kaivettiin esiin useissa eri arkeologisissa kaivauksissa vuosien 1998 ja 2000 välillä. Vierailija pääsee kulkemaan vanhassa kaupungissa ja ihailemaan useita muureja, kylpylöitä ja talojen raunioita. Täältä löytyy jäänteitä arabilaisesta kylpylästä sekä gootti- ja barokkityylisiä talojen raunioita. Museo on hämmästyttävän laaja. Se on avoinna maanantaista lauantaihin klo 10 – 14 ja 16 – 19, sunnuntaisin ja pyhinä klo 10 – 14 ja sinne on vapaa pääsy.

Yksi Orihuelan kuuluisuuksista oli köyhistä kotioloista ponnistanut runoilija ja näytelmäkirjailija Miguel Hernández (1910 – 1942), jonka kunniaksi kaupungissa on nimetty museo, kulttuurikeskus ja yliopisto. Hernández oli kommunisti ja aktiivinen tasavallan puolustaja Espanjan sisällissodan aikana, mistä syystä hänet vangittiin. Hän kuoli vain 32-vuotiaana saatuaan jääkylmässä vankilassa tuberkuloosin. Hernándezin vankilasta vaimolleen kirjoittamia kirjeitä pidetään Espanjan 1900-luvun kirjallisuuden kauneimpina. Hernándezin kotitalo sijaitsee Orihuelan vanhassa keskustassa ja on muutettu museoksi. Tällä hetkellä (maaliskuu 2020) taloa remontoidaan ja alkuperäiset huonekalut on siirretty viereiseen rakennukseen. Kotitalon puutarhaan pääsee tutustumaan. Museo on avoinna maanantaista lauantaihin klo 10 – 14 ja 16 – 19, sunnuntaisin ja pyhinä klo 10 – 14. Museoon on vapaa pääsy.

Salvadorin ja Santa Marían katedraali (täällä) tai yksinkertaisesti Orihuelan katedraali on yksi Orihuela-Alicanten hiippakunnan pääkatedraaleista Alicanten San Nicolás de Bari -katedraalin lisäksi. Rakentaminen aloitettiin 1200-luvun lopulla vanhan visigoottien ja muslimien rakentaman temppelin raunioiden päälle. Se kuului alun perin Cartagenan hiippakuntaan, kunnes 1564 paavi Pius IV erotti Orihuelan lopullisesti omaksi hiippakunnakseen. Rakennusta on laajennettu ja uudistettu useaan otteeseen vuosisatojen aikana. Rakennuksen sisäosat edustavat Valencialaista goottityyliä. Katedraaliin pääsee tutustumaan tiistaista perjantaihin klo 10.30 – 14 ja 16 – 18.30 sekä lauantaisin klo 10.30 – 14. Sisäänpääsymaksu on 2 euroa, alle 7-vuotiailta maksuton.

Santo Domingon kirkko ja luostari (täällä) sijaitsee aivan Miguel Hernándezin kotimuseon vieressä. Sen rakentaminen alkoi 1500-luvulla. Rakennus on 18 000 neliömetrin suuruinen ja siten Valencian autonomisen alueen suurin kansallinen monumentti. Rakennus toimi aikoinaan Espanjan ensimmäisenä kirjastona ja myös lähes kolme vuosisataa yliopistona. Tällä hetkellä Santo Domingo toimii Santo Domingon hiippakunnan yksityisenä kouluna.

Rakennus on hyvä esimerkki goottilaisen, renessanssin, barokin ja rokokoon tyylien harmonisesta yhteensovittamisesta. Kaksi kaunista pylväsgalleriaa (claustros); edustavat eri rakennustyylejä; renessanssityylinen luostarin galleria sekä barokkityylinen yliopiston galleria. Luostari on avoinna maanantaista perjantaihin klo klo 9.30 – 13.30 ja 16 – 19, lauantaisin klo 10 – 14 ja 16 – 19. Sunnuntaisin ja pyhäpäivinä klo 10 – 14. Sisäänpääsymaksu on 2 euroa aikuisilta ja 1 euroa eläkeläisiltä.

Lähteet:
https://en.wikipedia.org/wiki/Orihuela
http://www.orihuela.es/
https://es.wikipedia.org/wiki/Catedral_de_Orihuela
https://es.wikipedia.org/wiki/Convento_de_Santo_Domingo_(Orihuela)
https://es.wikipedia.org/wiki/Patrimonio_cultural_de_Orihuela
https://www.orihuelaturistica.es/

Section
Summary
Moni tuntee Orihuela Costan mutta tunnetko Orihuelan kaupungin upeaa historiaa? Lue artikkelimme aiheesta.