Tabarcan saari - päivä turkoosin veden äärellä

Pienen merimatkan päässä Alicanten seudun rannikolta sijaitsee ihastuttava Tabarcan -saari (esp. La isla de Tabarca), jota on aikoinaan kutsuttu myös nimellä “La Isla Plana” (litteä saari). Saaren levein kohta on vain 300 metriä, pituutta saarella on noin kaksi kilometriä.
 
Tabarca sijaitsee noin kahdeksan kilometrin merimatkan päässä Santa Polasta, jonka satamasta lautat liikennöivät ympäri vuoden saarelle noin puolen tunnin välein. Lauttamatka saarelle kestää puolisen tuntia. Lauttayhteyksiä on Santa Polan lisäksi Torreviejasta, Guardamarista, Benidormista sekä Alicanten kaupungista. Perille pääsee myös erikseen tilattavalla vesitaksilla.
 
Tabarca on Espanjan pienin pysyvästi asuttu saari. Vakituisia aasukkaita saarella on noin 60 ja hallinnollisesti Tabarca on osa Alicanten kaupunkia. Saarta ympäröi erittäin kirkas turkoosin värinen merivesialue joka on 1400 hehtaarin alueelta rauhoitettu mm. rakentamiselta ja kalastamiselta. Merialueella on monimuotoinen merieläinkanta ja saaren linnusto kuuluu myös EU:n  erityissuojelusta nauttivaan vyöhykkeeseen.
 
Talvella Tabarcan kadut ovat hiljaisia, mutta vilkkaina loma-ajankohtina saarella on säpinää. Kirkas merivesi houkuttaa kesähelteillä reippaasti sukeltajia saarelle kuten myös päiväretkeilijöitä. 
 
Rantaelämän lisäksi saarella voi tutustua sen kiehtovaan historiaan. Tabarcan sataman tuntumassa sijaitsee Nueva Tabarca -museo, jonne kannattaa piipahtaa joissain vaiheessa retkipäivää. Tabarca oli aikoinaan merirosvojen piilopaikka aina 1800-luvun loppuun asti. Espanjan kuningas Carlos III lähetti tuon ajanjakson loppupuolella vartijoita saaren linnoitukseen vartioimaan ja suojelemaan Costa Blancan väestöä rosvojoukkojen hyökkäyksiltä. 
 
Tabarcalla on myös vanha majakka, joka on aikoinaan toiminut majakanvartijoiden kouluna. Saarella sijaitsee myös oma, 1800-luvun loppupuolella käyttöön vihitty kirkko  Iglesia de San Pedro y San Pablo joka on 1964 julistettu saaren myötä Espanjassa historialliseksi kulttuurinähtävyydeksi. Tätä kirjoitettaessa (6/2017) kirkko on kunnostettavana.
 
Saaren pääelinkeino on kalastus ja kesäaikaan tuloja tuovat turismi ja siihen liittyvät palvelut. Tabarcalta löytyy paljon ravintoloita, joissa pääsee retkipäivän aikana kokemaan kulinaristisia elämyksiä. Saaren perinteisin ja kuuluisin kalaruoka-annos on El Caldero Tobarquino, mutta myös muita kalaruokia kannattaa rohkeasti kokeilla. Vastapaistetut sardiinit jäävät erityisen hyvin makumuistoihin. Monet retkeilijät suosivat myös omia piknik-eväitä, joita voi nauttia suojaisissa rantapoukamissa ja samalla ihastella turkoosia merivettä.
 
Yksi päivä riittää mainiosti saareen tutustumiseen ja läpikäymiseen päästa päähän. Yöpyminen Tabarcalla onnistuu myös Hotel Isla Planassa tai Hotel Boutique Isla De Tabarcassa.
 
Linkit artikkeliin liittyen:
 
Section
Summary
Pienen merimatkan päässä Alicanten seudun rannikolta sijaitsee ihastuttava Tabarcan -saari. Saari on Espanjan pienin ympärivuotisesti asuttu saari.