Tampereelta viinitilalliseksi Espanjaan


Tapasimme Tarja Mattsonin (kuvassa ylh.), joka kertoi miten suomalaisten omistamaa viinitilaa pyöritetään Espanjassa. Tila on nimeltään Finca la Molineta ja sijaitsee Murciassa, Jumillan viinialueella.

Historiaa ja tietoa viinitilasta

Kaikki sai alkunsa 2000-luvun alussa, kun 13 suomalaista perusti Viejos Amigos S.L. -nimisen yhtiön ja hankki omistukseensa perinteisen espanjalaisen viinitilan Torre del Ricon kylästa Jumillasta. Tällä hetkellä osakkaita on 30 ja yhtiö on jaettu 200 osaan. Tilan tuotot ja kustannukset jaetaan osakkaiden omistusosuuden mukaan.

Tilalla viljellään punaista rypälettä nimeltään Monastrell ja valkoista rypälettä nimeltään Airen. Kaikki rypäleet myydään Bodegas Viñaelena-nimiselle paikalliselle viininvalmistajalle ja tilan omista rypäleistä valmistetaan La Molineta Blanco -valkoviiniä ja La Molineta Tinto punaviiniä, sekä pidempään kypsytettyä Crianzaa. Makea jälkiruokaviini La Mistela kuuluu myös tuotevalikoimaan. Alueella on paljon  viinitiloja. Niihin voi tutustua esimerkiksi Ruta del Vino Jumilla-linkin kautta.

Alueen muihin viinitiloihin verrattuna tilalla on myös joitain erityispiirteitä. La Molineta on "kuivatila", eli tilan mantelipuita tai oliivipuita ei kastella lainkaan, kuten ei myöskään viiniköynnöksiä.Toinen erityispiirre on tilan suomalaisomistus ja heidän innostuksensa viinitilaan ja sen kehittämiseen. Osa omistajista asuu Suomessa ja lomailee tilalla, osalla taas on oma asunto Espanjassa ja tilalla viihdytään tuttavien ja hyvän viinin seurassa.

Tila on kooltaan 80 hehtaaria ja siitä on viinille omistettu 20 hehtaaria, eli laajentumismahdollisuuksiakin on. Tila on huolellisesti remontoitu ja sisätiloja on yhteensä 640 neliömetriä. Tilalla on seitsemän kahden hengen huonetta ,joita vuokrataan myös matkailijoille. Osakkailta peritään yövyttäessä pieni varausmaksu, myös osakkaiden kutsuvieraat ovat tervetulleita.

Viini-innostus

Tarja Mattssonin innostus viiniharrastukseen on laajakantoinen. Tarja on kansainvälisen Chaine des Rotisseurs järjestön Sommeliere, eli viiniasiantuntija, ja hänellä on myös Haaga-Heliassa suoritetut Advanced tason WSET- opinnot (Wine and Spirit Education Trust ). Mukanaolo tamperelaisessa Vinoteekki- viinikellarissa sekä ammattitaito antoivat innokkeen lähteä laajentamaan kokemuksia myös Espanjaan. La Molinetan viinitilalla Tarja toimii hallintoneuvoston puheenjohtajana. Siviiliammatiltaan Tarja on lentoemäntä.

Finca La Molinetassa on tällä hetkellä yhteensä viisi osakasta, jotka ovat mukana sekä La Molinetassa että Vinoteekissa.Viini-lehti teki alkuvuodesta 2014 jutun Jumillan alueen viineistä ja silloin viinitilalle tuli myös oikea tutustumisryntäys Suomesta. Tilan pehtoorina toimii Eva, ja hänen kauttaan järjestyvät kaikki: ruokailu, asuminen, sauna ja viinien hankinta.

Torreviejassa sijatsevassa suomalaisessa Torremarket-kaupassa on myytävänä La Molinetan tuotteita ja Suomessa tilan viinit kuuluvat Alkon tilausvalikoimaan. Tilan viinien uudet pulloetiketit on suunnitellut tamperelainen taiteilija Olli Joki. Kullan väri kuvaa Espanjan maan kultaa eli viiniköynnöstä ja viiniä, punainen Espanjan lämpöä  ja keltainen aurinkoa .

Jumillan viinialue

Murcian Jumilla on maailman suurimpia viinintuottaja-alueita. Maaperä on pääasiassa kalkkikiveä ja ilmasto on mantereellinen eli talvet ovat kylmiä ja kesät kuumia. Nämä ominaisuudet antavat rypäleille oman makunsa. Crianza-viini, eli pitkään kypsytetty punaviini on La Molinetan ykköstuotemerkki. Crianzaa lypsytetään minimissään 2 vuotta kellarissa, joista minimi 6 kk tammitynnyrissä. Maailmankuulua viiniasiantuntijaa Robert Parkeria lainataksemme "Jumilla on seuraava nouseva viinialue."

Tulevaisuuden näkymät valoisat

Viinimatkailu Suomesta Espanjaan lisääntyy koko ajan, tämänkin valossa tilan tulevaisuus näyttää hyvältä. Tilan tunnettavuutta pyritään lisäämään ja alueen vetovoima, harrastemahdollisuudet, luonto, hyvät majoitustilat internet-yhteyksineen ja tietysti aurinko ovat erinomaisia houkuttimia tutustumaan viinitilan toimintaan, tai hankkimaan osakkuus viinitilasta. Osakkuuksia voi tiedustella suoraan tilalta os. hallintoneuvosto@fincalamolineta.com sekä suomalaisesta kiinteistövälitystoimisto Zarikosta, www.zariko.com

Haastattelu Tarja Mattssonin kanssa 3.5.2014 Torreviejassa.

Yhteystiedot ja aiheeseen liittyvät linkit:

Sähköposti tilalle: fincalamolineta@gmail.com
Puhelinnumero: +34 693 273 195 - Eva vastaa ja palvelee suomeksi.

Finca La Molineta: http://www.fincalamolineta.com/index.htm
Vinoteekki:http://www.vinoteekki.com/
Viini-lehden juttu alueesta ja rypäleistä: http://viinilehti.fi/2013/12/karun-maan-monastrell/
Viñaelena: http://www.vinaelena.com/
Olli Joki: http://www.ollijoki.com/index.htm
Robert Parker: http://www.laverdad.es/murcia/20130711/mas-actualidad/sociedad/hombre- robert-parker-espana-201307111525.html
Ruta del vino Jumilla: http://www.rutadelvinojumilla.com/v2/esp/

Section
Summary
Tarja Mattson kertoo miten viinitilaa Espanjassa pyöritetään.