Alicante

Tunnetko Alicanten nimen historian – ja legendan?

Historiaa

Alicanten kaupungin nimen historiasta on lukuisia tarinoita ja uskomuksia. Niille, jotka eivät usko taruihin tai legendoihin kerrottakoon, että kaupungin vanhin nimi on kreikkalaista alkuperää vuodelta 231 eaa. Nimi tulee kreikan kielen sanoista Akra Leuka, joka tarkoittaa valkoista niemimaata. Kreikkalaisten aikaan Välimeren alueella kulki lukuisia kauppareittejä ja Alicante toimi myös sotilastukikohtana.

Roomalaiset nimesivät kaupungin Lucentum:ksi, eli valon kaupungiksi. Tämän nimen oletetaan olevan käännös aiemmasta kreikankielisestä nimestä. Muslimien aikaan nimi vääntyi muotoon Al-Laqantiksi ja siitä nykyinen nimi on saanut alkunsa. Alicanten valenciankielinen nimi on paljon arabinimeä muistuttava Alacant. Espanjankielinen nimi on Alicante.

Legendaa

Tarinat sodasta ja rakkaudesta ovat kuitenkin kiehtovia. Keskiaikainen legenda aatelispoika Alin ja prinsessa Cántaran onnettomasta rakkaudesta nykyisessä Alicantessa on niistä tunnetuin.

Alicante kuului pitkään Al-Andalusin suureen muslimivaltioon. Nykyisen Alicanten kaupungin alueella asui mahtava kalifi. Kaunein hänen tyttäristään oli prinsessa nimeltään Cántara. Cántara täytti kaikki tuon ajan kauneusihanteet: hänellä oli suuret mustat silmät, pitkät, kiiltävät hiukset, erittäin vaalea iho, pyöreät kasvot, valkoiset hampaat ja isot rinnat (!). Häneltä ei luonnollisesti puuttunut sulhasehdokkaita.

Cántaran suosiosta kilpaili erityisesti kaksi sulhasehdokasta; Almanzor ja Ali. Molemmat olivat prinsessan mieleen eikä hän tiennyt kumman valitsisi. Niinpä kalifi keksi ajatuksen kilpailuttaa ehdokkaita. Se, kumpi selviäisi ensimmäisenä voittajana huomattavan hankalasta ja vaivalloisesta tehtävästä saisi prinsessan omakseen.

Almanzor oli Córdobasta tullut kenraali, joka oli saavuttanut mainetta koko kalifaatissa sotataidoillaan. Ali ei ollut yhtä kuuluisa, mutta hän oli komea aatelisperheen poika. Almanzorin tehtävänä oli matkustaa Intiaan hakemaan silkkiä ja mausteita tuliaisiksi. Alin tehtävänä oli kaivauttaa kanava, jotta kaupunkiin saataisiin vuorilta puhdasta vettä.

Ali aloitti kaivuutyöt, mutta homma ei juuri edistynyt koska hän ei malttanut pysyä poissa prinsessan luota. Ali lauloi, kirjoitteli ja lausui runoja prinsessalle töiden tekemisen sijasta. Cántara rakastui syvästi Aliin ja halusi ehdottomasti mennä naimisiin hänen kanssaan.

Almanzor palasi lopulta Intiasta ja toi tuliaisiksi tehtävänsä mukaisesti silkkiä ja mausteita. Kalifi oli oikeudenmukainen mies ja antoi tyttärensä Almanzorille. Ali ei ollut suoriutunut tehtävästään. Kun tämä selvisi Alille, hän heittäytyi surun murtamana rotkoon. Cántara vaipui epätoivoon Alin kuolemasta ja päätyi lopulta tekemään itsemurhan hyppäämällä kotilinnansa tornista.

Kaupungin asukkaat järkyttyivät nuorten kohtalosta ja päättivät muuttaa kaupunkinsa nimen el Alcántara'ksi, josta myöhemmin tuli Alicante.

Lähde: https://www.muchosol.es/escapes/historia-alicante
https://lamillorterradelmon.com/2012/07/22/akra/
https://www.diarioinformacion.com/sociedad/2017/06/09/origen-nombre-provincias-espana/1904260.html

 

Section
Summary
Kaupungin vanhin nimi on kreikkalaista alkuperää, kreikkalaisten aikaan Välimeren alueella kulki lukuisia kauppareittejä ja Alicante toimi myös sotilastukikohtana.