Dama de Elche

Tunnetko Elchen nimen historian?

Elche tai Valencian kielellä Elx on Alicanten provinssin toiseksi suurin ja koko Valencian autonomisen alueen kolmanneksi suurin kaupunki noin 230 000 asukkaallaan. Virallisesti kaupungin nimi on Elche/Elx.

Kaupungin ensimmäinen dokumentoitu nimi oli roomalaisten antama Illici tai Illice. Roomalaisten siirtokunta perustettiin vuonna 26 jaa ja se oli virallisesti nimeltään Colonia Iulia Illici Augusta. Tästä periytyy vielä tämän päivän sana elcheläinen eli ilicitano/-a.

Uskotaan, että roomalaisten antana nimi oli muunnos alueella ennen roomalaisten tuloa asuneiden iberialaisten heimojen antamasta samantyylisestä nimestä. Kreikkalaiset tunsivat kaupungin nimellä Helike. Visigoottien aikana I-äänne muuntui E-äänteksi ja kaupunkia kutsuttiin ainakin nimillä Elici, Elice ja Elece.

Nykyinen Elche-nimi tuli käyttöön 1200-luvun lopulla, kun kaupunki kuului Murcian kuningaskuntaan. 1300-luvulla Aragonin kuningaskunnan aikaan nimi sai uusia valenciankielisiä muunnoksia kuten Elch, Eltx tai Elx.

1400-luvun puolivälistä lähtien Elig vakiintui kaupungin nimen tavallisimmaksi valenciankieliseksi kirjoituasuksi. Tämä nimi hävisi käytöstä vuoden 1707 Nueva Planta -asetuksen myötä, jolloin Espanjan kieli tuli valtion viralliseksi kieleksi ja syrjäytti muut niemimaalla puhutut kielet. Samassa yhteydessä myös kaupunkien kirjoitusasut muokattiin espanjankielisiksi ja näin Elchestä tuli kaupungin ainoa virallinen nimi.

1932 kaupungissa keskusteltiin siitä, pitäisikö valenciankielinen nimi kirjoittaa muodossa Elx vai Elig. Kaupunginvaltuusto päätyi valitsemaan muodon Elx.

Lähde: https://es.wikipedia.org/wiki/Elche

Artikkelin kuva: Dama de Elche.

Section
Summary
Alicanten provinssin toiseksi suurimman kaupungin nimi ulottuu muinaisten roomalaisten ajanjaksolle 2000 vuotta sitten.