Orihuela ciudad.

Tunnetko Orihuelan nimen alkuperän?

Orihuela on Alicanten provinssin suurimpia kaupunkeja. Kaupungin rannikkoalue tunnetaan nimellä Orihuela Costa. Orihuelassa on rannikkoalue mukaan lukien on noin 77 000 asukasta. Alueella on ollut asutusta jo kauan ennen kuin kaupunki on saanut nimen.

Yleisesti uskotaan, että nykyisen Orihuelan alueella ja lähivuorilla on ollut heimoja Solutrén kulttuurin ajoista lähtien yli 20 000 vuotta sitten. Ensimmäiset varmat merkit asutuksesta ovat pronssikaudelta noin 5 000 vuoden takaa.

Orihuelan perustivat tiettävästi roomalaiset, vaikka joidenkin lähteiden mukaan perustajat olisivat voineet olla myös kreikkalaisia, jotka tekivät kauppaa Thader-joen (nykyinen Segura-joki) varrella 6. vuosisadalla eaa.

Kaupungin nimen alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa, mikä on tavallista hyvin vanhojen nimien kohdalla, joista ei löydy kirjallista aineistoa.

Todennäköisimmin uskotaan, että kaupungin perustivat roomalaiset noin vuonna 200 eaa ja he antoivat sille nimen Orcellis. Roomalaiset toivat mukanaan oman kulttuurinsa, kielensä, maanviljelysmenetelmänsä ja tapansa ja pakottivat alueella ennestään olevan väestön sopeutumaan näihin.

Muslimien aikana kaupungin nimi arabisoitiin ja siitä tuli Uryúla. Katolilaisten ottaessa jälleen vallan vanha nimi palautettiin takaisin muodossa Oriola. Oriola on edelleen kaupungin valenciankielinen nimi. Oriola näkyy esimerkiksi sanassa orihuelalainen, joka on espanjaksi oriolano.

Toisen uskomuksen mukaan kaupungin vanhin roomalainen nimi oli Auraiola, joka on latinalais-visigoottinen sana ja tarkoittaa kultaista maljaa. Kolmas uskomus kertoo Orihuela-nimen olevan paleohispanialaista epävarmaa alkuperää. Espanjassa on runsaasti Or- ja Ur-alkuisia paikannimiä, kuten Oropesa, Ordesa, Oria ja Urueña.

Jokainen voi valita näistä itseään eniten kiehtovan!

Lähde: https://es.wikipedia.org/wiki/Orihuela
http://www.orihuela.es/historia/

Section
Summary
Muslimien valtakaudella kaupungin nimi oli Uryúla, valenciankielinen nimi on Oriola.