Torre del Moro, Torrevieja

Tunnetko Torreviejan nimen alkuperän?

Torreviejan kaupunki on Alicanten provinssin kolmanneksi suurin kaupunki reilulla 80 000 asukkaallaan. Moni tietääkin, että kaupungin nykyinen nimi tarkoittaa vanhaa tornia (torre = torni, vieja = vanha).

Sana Vieja on alun perin voinut myös olla muodossa Vigía, joka tarkoittaa vartiota. Torreviejassa on aikoinaan ollut vartiotorneja, joista käsin turvattiin merenlahtea vihollisten ja merirosvojen hyökkäyksiltä.

Vanhin Torrelamatan torni sijaitsi entisen suolan lastaamiseen käytetyn laiturin luona La Matassa ja se tunnettiin nimellä Turris de las Salinas de la Mata (= La Matan suolajärven torni). Toinen torni sijaitsi Cabo Cerverassa ja tunnetaan edelleen nimellä Torre del Moro (= Maurin torni). Nämä tornit ovat tiettävästi alun perin roomalaiselta ajalta, mutta ne on restauroitu vuosisatojen saatossa moneen kertaan. Kolmas torni, Torre-Vieja on sijainnut Cala Cornudassa lähellä kaupungin nykyistä keskustaa. Tästä tornista kaupungin sanotaan saaneen nimensä. Tornista on jäljellä enää perustukset.

Kasvitieteilijä Antonio Cavanilles löysi vuonna 1767 Valencian kuningaskuntaa koskevassa maantieteellisessä tutkimuksessaan mahdollisesti ensimmäisen kirjallisen merkinnän Torreviejan olemassaolosta. Asiakirjassa mainitaan, että "Cabo Cerveran lähelle on muodostumassa Torre-Vieja -niminen kaupunki, jossa 25 vuotta sitten asui kolme perhettä. Nyt siellä asuu 106 perhettä ja he lähes kaikki työskentelevät suolan tuotannossa”.

Torreviejan alueella on tuotettu suolaa jo 1300-luvulta lähtien. Vuonna 1803 kuningas Carlos IV siirsi kuninkaallisen suolantuotannon hallinnon La Matasta Torreviejaan ja näin Torreviejan suolalaguunin teollinen tuotanto pääsi kunnolla alkamaan. Suolan uudeksi lastausasemaksi tuli kaupungin keskustaan rakennettu satama Eras de la Sal.

Suolatuotannon lisääntyessä kylä alkoi kasvaa vauhdilla. Vuoden 1829 maanjäristykset tuhosivat Torreviejan käytännössä kokonaan, mutta se rakennettiin pian uudelleen ja sai kaupunkioikeudet kuningas Alfonso XIII:lta vuonna 1931.

Lähde: https://es.wikipedia.org/wiki/Torrevieja
http://www.convega.com/vegabaja/historia/torrevieja.html
http://www.torrevieja.es/sal/Torrevieja/Guia%20Turistica/Conoces%20Torrevieja/

Section
Summary
Torreviejan nimi juontaa juurensa kaupungin vartiotorneihin, joista tähyiltiin mahdollisia vihollisia ja merirosvolaivoja.