Spain Mediterranean coast jellyfish underwater

Välimeren valtaamassa uudet eksoottiset lajit

Australiasta peräisin oleva levä ja toinen Aasiasta tullut levä ovat jo niin runsaslukuisia, että ne uhkaavat Välimeren perinteistä pohjakasvillisuutta. Vastaavalaisia eksoottisia tulokkaita on jo rekisteröity yli 700. Esimerkiksi Punaisella merellä tyypillisiä trooppisia leviä ja kaloja on viime vuosina tavattu Välimeren rannikolla.

Vieraslajien saapuminen ei ole uusi ilmiö, vaan niitä on tullut aina niin kauan kun maailman merillä on ollut kauppaliikennettä. Ne kulkeutuvat muun muassa painovesilastien mukana ja takertuneena laivojen runkoihin ja ankkureihin. Viime vuosikymmenten ilmastonmuutos, kaupungistuminen, matkailun lisääntyminen sekä liikakalastus ovat heikentäneet merien ekosysteemiä ja ne ovat nykyään huomattavasti aiempaa herkempiä vieraslajien aiheuttamalle uhalle.

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) mukaan vieraslajit ovat syynä noin 25-30 %:iin merien kasvien ja eläinten sukupuutoista. Etenkin Välimeri kärsii erityisen paljon biologisesta hyökkäyksestä. Vieraslajit voivat olla uhata myös ihmisiä, koska ne voivat levittää tauteja.

Meribiologien mukaan ainoa keino välttää tulokkaita on ennaltaehkäisy. Kun vieraslaji huomataan, se on yleensä jo niin vakiintunut, että sen tuhoaminen on mahdotonta. Ennaltaehkäisyä voi jokainen yksityishenkilökin tehdä omalta osaltaan. Esimerkiksi lemmikkieläinkaupoista ostettuja akvaariokaloja tai kasveja ei saisi koskaan päästää mereen vaan ne tulee palauttaa takaisin myymälään, jos tai kun akvaariosta halutaan luopua.

Lähde: https://www.diarioinformacion.com/noticias-suscriptor/alicante/2020/08/30/nuevas-especies-exoticas-amenazan-biodiversidad/2296213.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=sus_matinal&utm_content=web

Section
Summary
Australiasta ja Aasiasta peräisin olevat levälajit ovat jo niin runsaslukuisia, että ne uhkaavat Välimeren pohjakasvillisuutta.