Vuokra-autoilusta Espanjassa

Auton vuokraaminen on aihe josta aina välillä tulee toimitukseenkin kyselyjä. Myös foorumeilla puhutaan paljon aiheesta eikä suotta: tarjoajia tuntuu olen todella paljon, vuokraehdot ovat vähintään vaihtelevat hinnoista puhumattakaan ja puolueetonta tietoa ei ainakaan kovin helposti löydä.

Olen itse ajanut Espanjassa vuokra-autoilla v. 2004 alkaen. Lyhyimmät vuokra-ajat ovat olleet 7 päivää, pisimmillään olen tehnyt kerralla parin kuukauden sopimuksia. Auton voi vuokrata joko suoraan autovuokraamosta netin kautta tai soittamalla palvelunumeroon. toinen vaihtoehto on käyttää ns. brokeria eli välittäjää.

Suoraan vuokraamosta

Suoraan autovuokraamon nettisivuilta varatessa voit tarkistaa vuokrakauden hinnan tekemällä varauksen vahvistamisvaiheeseen asti. Hintaan vaikuttavat mm. autoluokka, mahdollinen toinen kuljettaja, lisävarusteet sekä muut optiot. Pääsääntöisesti kilometrit ovat Espanjan autovuokraamoissa "vapaat" mutta toki tämäkin on syytä varmistaa ennakkoon. Lisäoptiosta saatetaan rokottaa suhteellisen koviakin hintoja mutta mikään ei estä ottamasta mukaan esim Suomesta omaa GPS-navigaattoria. Lastenistuimet yms optiot on yleensä hinnoiteltu periaatteella x euroa /päivä tai max. euroa per vuokrakausi.
Optioista vakuutusehdot ovat usein hankalimmat. Olen itse suosinut täyskaskoa 0€ omavastuulla, tämä on usein hinnoiteltu samalla x euroa /päivä tai max euroa /vuokrakausi. Espanjassa esim pysäköinti kaupungissa on usein luovempaa kuin Suomessa eikä pienistä naarmuista tai "pusuista" jaksa juuri kukaan niuhottaa. Ruttu vuokra-auton kyljessä voi kuitenkin tulla kalliiksi joten turha pilata lomaa muutaman kympin "säästön" takia. Maksu suoritetaan pääsääntöisesti luottokortilla. Jos et ole valinnut täyskaskoa joka kattaa kaiken saatetaan kortiltasi tehdä vuokrakauden ajaksi ylimääräinen omavastuu-varaus, esim 300€. Tämä palautetaan kun olet palauttanut auton ja se on tarkistettu ja todettu olevan samassa kunnossa kuin sen vastaanottaessasi.

Välittäjät eli brokerit

Vuokra-autojen hintavertailu on hieman työlästä jos syötät tiedot suoraan esim viiden vuokraamon sivuille. Jos haluat hakea edullisimman hinnan kannattaa käyttää välittäjiä eli brokeria. Nämä ovat neuvotelleet sopimukset suoraan kymmenien vuokraamoiden kanssa ja hakevat valituilla ehdoilla tarjoukset jotka voit järjestää suoraan hinnan mukaan. Palkkionsa välittäjät saavat esim varausmaksun yhteydessä tai komissiona myöhemmin. Pääsääntöisesti auton vuokraaminen tulee näiden kautta edullisemmaksi kuin suoraan autovuokraamosta.
Brokerit kauppaavat myös omia, ns kolmannen osapuolen vakuutuksia lisäturvaksi. Usein kannattaa tehdä vakuutusten osalta vertailu - brokerilta saat sähköpostia pari päivää ennen vuokran alkua jossa tarjotaan lisäturvaa. Tämän tiedon kanssa voit lähestyä autovuokraamoa ja kysyä heidän hintaansa em lisäturvalle. Jos brokerin tarjoama vakuutus on kalliimpi voit ottaa vuokraamon lisävakuutuksen, jopa viime tipassa kun olet autoa noutamassa.
Varausmaksu hoidetaan luottokortilla, yleensä se on luokkaa 10-20% vuokran kokonaissummasta. Broker kertoo yleensä vuokraavan yrityksen nimen joko varausvaiheessa tai saatuasi vahvistuksen sähköpostiisi. Kannattaa huomioida varausvaiheessa onko peruminen tarvittaessa maksutonta vai ei. Yleensä peruminen ajoissa (esim 2 vrk) ei aiheuta kuluja ja maksettu varausmaksu palautetaan. Jos perut viime tipassa joudut usein kärsimään lompakossasi varausmaksun verran.

Polttoaine

Suurin osa vuokraamoista myy mukana tankillisen polttoainetta halusit tai et. Auto palautetaan tässä tapUksessa tyhjänä. Jos olet vuokraamassa autoa pitemmäksi aikaa ei hinta ole suhteutettuna suuri mutta usein pieniruokaisella autolla ei esim viikon aikana tule ajettua koko tankillista tyhjäksi - tällöin loppu menee vuokraamon hyväksi, yleensä mitään kompensaatioita ei makseta. Jotkut vuokraamot vuokraavat autoja "vajaalla tankilla" jolloin maksat pari kymppiä polttoaineesta ja palautat sen tyhjänä. Tämäkin kannattaa tarkistaa etukäteen.

Ja kannattaa olla ajoissa liikkeellä, pienet ja edulliset autot menevät yleensä ensin kaupaksi. jos olet liian myöhään varaamassa voi etenkin lomakausina tulla kalliiksi, jos ainoat vaihtoehdot 1-2 hengen tarpeeseen ovat vapaina olevat perhe-autot.
 

Section
Summary
Auton vuokraaminen on aihe josta aina välillä tulee toimitukseenkin kyselyjä. Myös foorumeilla puhutaan paljon aiheesta eikä suotta: tarjoajia tuntuu olen todella paljon, vuokraehdot ovat vähintään vaihtelevat hinnoista puhumattakaan ja puolueetonta tietoa ei ainakaan kovin helposti löydä.