Centro Comercial Habaneras, Torrevieja

Historiallinen romahdus bruttokansantuotteessa

Espanjan bruttokansantuote sukelsi toisella vuosineljänneksellä historialliset 18,5 %. Tämä on enemmän kuin minkään aiemman taantumavaiheen aikana. Syynä oli koronapandemiasta johtunut pitkä karanteeniaika ja talouden lähes täydellinen halvaantuminen.

Tämä on kolmas kerta 2000-luvulla kun Espanjan talous ajautuu lamaan. Ensimmäinen tapahtui vuoden 2008 lopussa ja toinen vuoden 2011 toisella vuosineljänneksellä.

Espanjan keskuspankki arvioi tällä hetkellä koko vuoden BKT:n laskuksi 9,2 %. Ennusteen mukaan elpyminen alkaa vuoden kolmannella neljänneksellä. Pandemiaa edeltävälle tasolle pääseminen tulee kuitenkin kestämään vähintään kaksi vuotta.

Elpymiseen vaikuttavat vahvasti myös monet ulkoiset tekijät, kuten Britannian asettama karanteeni Espanjasta palaaville turisteille. Myös muiden maiden mahdolliset rajoitukset vaikuttavat, koska matkailusektorin osuus Espanjan BKT:sta on yli 12 %.

Valtionvelka oli ennen kriisiä noin 95 % BKT:sta. Keskuspankki arvioi sen nousevan tänä vuonna 120 %:iin ja vuonna 2022 ylittävän jo 130 %.

Myös muissa Euroopan maissa on raportoitu merkittäviä BKT:n romahduksia toisella vuosineljänneksellä. Saksassa laskua oli 10,1 %, Italiassa 12,4 % ja Ranskassa 13,8 %.

Lähde: https://www.diarioinformacion.com/noticias-suscriptor/economia/2020/08/01/pandemia-hunde-economia-caida-historica/2287891.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=sus_matinal&utm_content=web

Section
Summary
Syynä bkt:n sukellukseen oli koronapandemiasta johtunut pitkä karanteeniaika ja talouden lähes täydellinen halvaantuminen.