Kouluun Costa Blancalla, Torrevieja ja Orihuela Costa

Espanjalaiseen peruskouluun on ulkomaalaisen lapsen yleensä helppo sopeutua Costa Blancalla. Alueella asuu paljon ulkomaalaisia ja koululuokissa on paljon eri kansallisuuksia edustettuina. Kerron tässä artikkelissa kunnallisesta koululaitoksesta, Colegio Publico.

Kouluun pääsee jo kolmevuotiaana
Lapset aloittavat koulunkäynnin sinä vuonna kun he täyttävät kolme vuotta. Koulunkäynti on maksutonta, mutta oppikirjoista maksetaan sekä opiskeluvälineet tulee perheen maksaa itse. Aluksi koulunkäynti on päiväkotimaista toimintaa ja on nimeltään Infantil,  ”pienet lapset”. Primariaan, eli ala-asteelle siirrytään kun lapsi täyttää kuusi vuotta. Pakollinen oppivelvollisuus alkaa lapsen täyttäessä kuusi vuotta. Lähes aina Infantil ja primaria sijaitsevat samassa talossa.

Infantilissa ja Primariassa opiskellaan tavallisesti arkisin klo 9-17. Lapsilla on kaksi  välituntia ja ensimmäisen tauon aikana he syövät kotoa tuodun välipalan, almuerzon. Kello yksi lapset siirtyvät ruokailuun (comedor) ja ruokalahenkilökunnan (monitor/a) hoitoon. Osa lapsista menee kotiin syömään ja he palaavat takaisin kouluun klo 15.30, jolloin opetus opettajien johdolla jatkuu viiteen asti.

Kokonaiskoulupäivä

Espanjassa ala-asteella on käytössä kokonaiskoulupäivä -järjestelmä.  Ruokailun jälkeen koulussa leikitään, pelataan ja askarrellaan. Kouluruokailu on maksullista, mutta siihen on mahdollista saada avustusta, beca, riippuen perheen taloudellisesta tilanteesta. Ilman avustusta yhden aterian hinta on n. 4,50 e.

Yläaste
Yläasteelle siirrytään lapsen ollessa 12 vuotta. Yläaste kestää neljä vuotta ja koulupäivät ovat tavallisesti klo 8-14. Lapselle pakataan eväät mukaan, ”julkisisissa” yläasteissa ei yleensä ole kouluruokailua.

Kaukana kouluista asuville lapsille on järjestetty maksullinen koulukuljetus, mutta Espanjan taloustilanteen ja leikkausten myötä yhä useammin lapset pyritään saamaan opiskelemaan omaan  lähikouluun.

Yksityiskouluja
Espanjassa on toinen rinnakkainen koulujärjestelmä nimeltään Colegio Privado, mikä tarkoittaa yksityiskouluja. Niissä on aina lukukausimaksut ja yleensä oppilailla ovat koulupuvut käytössä, uniforme.

Costa Blancalla on myös Skandinaavinen peruskoulu, Skandinaviska skolan, jossa on ruotsinkielisten koululuokkien lisäksi kaksi suomenkielistä yhdysluokkaa. Opetus on Ruotsin opetussuunnitelman mukaista, mutta em. luokissa suomen kielellä.
Lisää tietoa koulusta: http://www.skandinaviskaskolan.com/page-fin/index-finsk.htm

Torreviejan läheltä Rojaleksesta löytyy myös norjankielinen koulu, lisätietoa: http://www.dnsr.no/

Englanninkielisiä yksityiskouluja löytyy mm. Alicantesta, lisätietoa: http://bsalicante.com/

 

Riikka Aukee

Toimitus ei vastaa artikkelin mahdollisista asiavirheistä

Section
Summary
Espanjalaiseen peruskouluun on ulkomaalaisen lapsen yleensä helppo sopeutua Costa Blancalla. Alueella asuu paljon ulkomaalaisia ja koululuokissa on paljon eri kansallisuuksia edustettuina. Kerron tässä artikkelissa kunnallisesta koululaitoksesta, Colegio Publico.