Kuntoilua Costa Blancalla - Murallas de King Kong

Murallas de King Kong eli King Kongin seinämät on Murcian provinssissa sijaitseva suosittu vuorivaellusreitti noin 10 kilometrin päässä Murcian kaupungista. Seinämät kohoavat 600 metrin korkeuteen. Matkaa Torreviejasta lähtöpaikalle on 60 km. 
 
Koko reitillä on pituutta 7,5 km ja nousua yli 300 korkeusmetriä, eli se sopii hyvin kohtuukuntoiselle  henkikölle, joka on hieman vaeltanut aiemmin. Hyvät jalkineet, mieluiten nilkkaa tukevat vaelluskengät ovat tärkeät, koska reitti kulkee osin kivikossa. Mitään teknisiä haasteita matkalla ei ole ja kokonaisuudessaan reitti on helppo. Suosittelemme kävelyä sauvojen kanssa, koska ne ovat tarpeen jyrkässä laskeutumisvaiheessa. Aikaa kävelyyn kuluu kävelytahdista ja tauoista riippuen kolmisen tuntia, joten mukaan kannattaa varata juomista ja pientä evästä. Älä unohda aurinkorasvaa, koska seinämien laella kuljettaessa ei ole aurinkosuojaa.

Wikiloc vaeltajan apuna
Vaellusta harrastaville voimme suositella Wikiloc-Apin lataamista kännykkään. Wikilocista löytyy tuhansia vaellusreittejä kuvauksineen, teknisine tietoineen ja karttoineen. Apin avulla voit myös seurata vaelluksen kulkua reaaliajassa. Pieni sininen piste seuraa reittiä kartalla ja näyttää, pysytkö reitillä vai otitko harha-askeleita. Tämä on erittäin hyödyllinen apu, koska tämäkin reitti on osin heikosti merkitty. Wikiloc Premium-Apin vuosimaksu on vain kymmenisen euroa ja sitä voi lisäksi koekäyttää 2 viikkoa maksutta.
 
Lähtöpaikalle
Nopeimmin matka taittuu AP7-moottoritietä pitkin San Javieriin, josta poiketaaan RM19-tielle ja jatketaan parikymmentä kilometriä. RM19-tieltä käännytään RM-F13 -tielle Sucina/El Garruchal suuntaan. Tiellä liikkuu paljon pyöräilijöitä, joten etenkin tämän tien mutkainen loppuosuus on syytä ajaa varovasti. 13 kilometrin jälkeen saavut Camino de los Puros -kadun risteykseen. Kadun alussa on useita roska-astioita aivan risteyksen vieressä, joten se on helppo tunnistaa. Roska-astioita vastapäätä aitamuurista löytyy myös kaunis kaakelikoristeinen katukyltti. Kolmen kilometrin päästä asfalttikatu loppuu ja tie muuttuu hieman kehnokuntoiseksi hiekkatieksi. Jatka kuitenkin sinnikkäästi välittämättä liikennemerkistä, joka kertoo tien päättyvän 50 metrin jälkeen. Se jatkuu kuitenkin vielä reilun kilometrin ja matka tyssää lopulta puomiin, jonka edessä on pieni pysäköintialue. Alue on osa luonnonpuistoa nimeltään El Valle y Carrascoy ja on todella suosittu vaeltajien ja pyöräilijöiden keskuudessa. Olet tässä vaiheessa matkaa jo todennäköisesti ohittanut kymmeniä pyöräilijöitä.
 
Reittikuvaus
Suosittelemme reitin kiertämistä vastapäivään, koska näin upeat näkymät ovat suoraan edessäsi koko seinämien ajan. Kävele paikoitusalueelta puomin taakse hiekkatielle ja jatka suoraan eteenpäin noin kilometrin verran. King Kong -seinämät kohoavat komeina tien vasemmalla puolella. Tässä vaiheessa voit myös arvuutella, mistä erikoinen nimi King Kong on peräisin. Eroosio on kuluttanut seinämien pintaa ja siellä täällä näkyy suuria onkaloita ja kielekkeitä, joissa hyvällä mielikuvituksella saattaa nähdä gorillajättiläisen kasvot. Pian reitti kääntyy tieltä pois vasemmalle ja nousee jyrkähkösti ylös metsikköön. Nousua kestää noin 20 minuutin ajan. Tämä osa reittiä on maastopyörien kuluttama ja hyvin urainen. Vastaan voi myös tulla vauhdilla alas laskevia pyöräilijöitä. King Kong -seinämien laelle ei onneksi pyörällä pääse, joten siellä voi kulkea rauhassa.
 
Nousu kannattaa, koska kun saavut seinämien laelle, eteesi aukeavat huikaisevan hienot näkymät seinämäjonon molemmille puolille sekä Murcian kaupunkiin, että Välimerelle ja Mar Menorille saakka. Reitti kulkee selkeänä seinämän sivustalla polveillen alas ja ylös taas uudelle seinämälle. Seinämiä on toistakymmentä ja jokaisen laella on pakko pysähtyä ihailemaan maisemia. Ylhäällä kannattaa pitää valokuvaustaukojen lisäksi juoma- ja ruokailutauko, koska alastulo vie aikaa. Korkean paikan pelkoinen voi kulkea hieman kauempana jyrkänteen reunaa. Seinämä on jyrkkä ainoastaan yhdeltä puolelta, joten aivan jyrkänteen vieressä ei tarvitse kävellä, jos se tuntuu epämiellyttävältä.
 
Paluureitti
Alastuloreitti on osittain hieman hankala löytää, koska polkuja risteilee moneen suuntaan. Tässä etenkin Wikilocin Appi on oiva apu. Reitti on paikoin varsin jyrkkä ja irtokivet hankaloittavat laskeutumista. Kun pääset metsäosuudelle, helpottuu laskeutuminen huomattavasti ja loppu reitistä on helppokulkuista varjoisaa metsäpolkua. Vielä hieman ennen reitin loppua voit pysähtyä viimeiselle näköalapaikalle ihailemaan näkymää alas laaksoon. Kun olet päässyt takaisin autolle, onkin sopiva aika ajella lyhyt matka Murciaan lounaalle tai iltapäivätapaksille.
 
Paluureitiksi suosittelemme pittoreskia reittiä maanteiden RM-300, CV-949 ja CV-950 kautta. Matkan varrella voit vielä pysähtyä ihmettelemään Embalse de Pedreran tekojärven uskomattoman turkoosia vettä. Kohta Pedreran jälkeen aukeaa kaunis panoraamanäkymä Torreviejan roosaan laguuniin.

Tarkemmat reittitiedot
Wikilocin reittiohjeet ja käyttäjien lataamia kuvia löytyy täältä.  
Katso Google Mapsin reitti Torreviejasta lähtöpaikalle tästä.  
Paluureitti Embalse de Pedreran kautta löytyy täältä.

Valokuvien selitykset:
Kuva 1: Näkymä King Kong -seinämille, joita eroosio on kuluttanut. Kuva 2: King Kong -seinämät reitin alkuvaiheessa. Löytyykö tästä jättiläisapinan kasvot? Kuva 3: Polku kulkee seinämien reunassa selkeänä ylös ja alas. Kuva 4: Näkymä Murcian puoleiseen laaksoon. Pudotusta alas on noin 50 metriä. Kuva 5: Näkymä yhdeltä seinämältä. Kuva 6: Embalse de Pedreran tekojärvi.

 

Section
Summary
Suosittu vuorivaellusreitti Murciassa tarjoaa upeita maisemia ja mukavaa liikuntaa luonnosta nauttivalle.