Murales de San Isidro

Orihuelan San Isidro -kaupunginosassa on tänä viikonloppuna vietetty jo perinteeksi muodostunutta taideviikonloppua, “Murales de San Isidro”. Tapahtuma järjestettiin tänä viikonloppuna kolmatta kertaa.

Tapahtuman kantava ajatus on kunnioittaa Orihuelassa 1910 syntyneen runoilija Miguel Hernandezin muistoa ja perintöä. Hernandez kuoli vankeudessa 1942 vain 31 vuotiaana tuberkuloosiin. Kommunistiaatteen ja tasavallan kannattajaksi julistautunut runoilija joutui diktaattori Francon hampaisiin Espanjan sisällissodassa ja tuomittiin aluksi kuolemaan. Franco tuli kuitenkin toisiin ajatuksiin ja kuolemantuomio muutettiin 30 vuoden vankeustuomioksi. Syynä muutokseen oli halu välttää Hernandezin nouseminen marttyyriksi kuten oli jo tapahtunut Federico García Lorcalle. Lorca ammuttiin epäselvissä olosuhteissa 1936, päivä pidätyksensä jälkeen.

Viikonloppuna San Isidron “barrio” muuttui varsinaiseksi kulttuurikeskukseksi. Korttelissa järjestetään vapaamuotoisia pop-up taide-esityksiä, mm. runonlausuntaa, musiikkia ja taidemaalausta. Vapaamuotoisen kaupunkilaisaktivismin lisäksi on eri taideoppilaitosten, kaupungin kulttuurikeskuksen ja muiden “virallisten” tahojen järjestemä ohjelma.

Toimitus teki ekskursion tapahtumaan lauantaina 29.3. Vielä sunnuntaina 30.3. ehtii mukaan, lataa ohjelmalehtinen tästä linkistä.

Ohessa kuvia San Isidron tämänvuotisista upeista seinämaalauksista.

 

Section
Summary
Orihuelan San Isidro-kaupunginosa muuttuu taidekortteliksi runoilija Miguel Hernandezin muistoksi.