Faro de Albir

Perheretkivinkki: ihastuttava maisemakävely L’Albirin majakalle

L’Albirin majakka eli Faro de l’Albir sijaitsee Sierra Heladan luonnonsuojelualueella L’Alfàs del Pin kunnassa, 10 km pohjoiseen Benidormista. Tämä on mukava ja suositeltava koko perheen päiväretkikohde Torreviejan alueella asuville.

Matkaa Torreviejasta kertyy noin 100 km. Reittikuvaus reitin alkuun pysäköintipaikalle löytyy tästä. Pysäköintialue on pieni, joten matkaan kannattaa lähteä ajoissa. Reitti on asfaltoitu, helposti käveltävissä lasten kanssa ja onnistuu myös vaunuilla tarvittaessa.

Majakalle kulkee kaunis 2,5 km pituinen kävelyreitti vuoriston seinämillä. Helppokulkuisen reitin varrella on useita tiedotustauluja, joissa kerrotaan alueen historiasta, eläimistä ja kasveista.

L’Albirin majakka rakennettiin 1863. Siellä oli asukkaita eli majakanhoitajia perheineen aina 1960-luvulle asti, kunnes toiminnot automatisoitiin eikä henkilökuntaa enää tarvittu. Majakkarakennus restauroitiin 2011 ja siellä on nykyään alueen historiaa ja majakan elämää kuvaava valokuvanäyttely.

Elämä majakalla vaikeakulkuisen matkan päässä ilman sähköä oli ankaraa. Vanha kapea kulkureitti vuoren seinämällä ilman kaiteita oli vaarallinen, joten sitä kuljettiin vain todellisessa tarpeessa. Tunnelmat majakan elämästä välittyvät hienosti valokuvanäyttelyssä. Uusi leveämpi ja turvallinen kulkureitti rakennettiin vasta 1961 eli asukkaiden jo lähdettyä.

Sierra Heladan vuoristo (Serra Gelada valencianoksi) muotoutui 70 miljoonaa vuotta sitten Afrikan ja Euroopan mannerlaattojen törmäyksessä. Vuorijono on 300 metrin korkuinen ja alueen eläimistöä ja kasvistoa pidetään poikkeuksellisen arvokkaana. Reitin varrella voi muun muassa nähdä simpukoiden fossiileja, jotka ovat kivettyneet vuoren seinämiin vuosimiljoonien aikana.

Hieman ennen majakalle tuloa alhaalla vuoren rinteellä näkyvät vanhan okrakaivoksen (Mina Virgen del Carmen) jäänteet. Kaivos toimi 1800-luvun puolivälistä 1900-luvun alkuun. Okra on saven ja rautaoksidin seos, jota on käytetty jo esihistorialliselta ajalta lähtien pigmenttinä.

Takaisin tullessa on mukava pysähtyä syömään L’Albirin kylään tai suunnata vaikka 10 km päässä sijaitsevaan viehättävään Altean vanhaan kaupunkiin.

Lähde: Foro de L’Albirin kävelyreitin infotaulut, https://es.wikipedia.org/wiki/Parque_natural_de_la_Sierra_Helada

Section
Summary
Mukava ja suositeltava koko perheen päiväretkikohde Torreviejan alueella asuville.