Sierra Nevada - Euroopan eteläisin ja Espanjan korkein hiihtokeskus

Costa Blancan ilmasto viehättää talvella, mutta välillä tekee ehkä kuitenkin mieli hiihtämään. Vain reilun neljän tunnin ajomatkan päässä Torreviejasta sijaitsee Euroopan eteläisin ja Espanjan korkein hiihtokeskus Sierra Nevada. Lähihuiput kohoavat reilusti yli 3000 metriin, joten lunta riittää pitkälle kevääseen. Lisäksi maisemat ovat uskomattoman kauniita.

Hiihtokeskus Pradollano
Ajoaika Torreviejasta Sierra Nevadaan on noin neljä tuntia. Matkaa kertyy 390 kilometriä. Reittikuvaus löytyy tämän linkin takaa. Matka taittuu nopeasti moottoritietä aina Granadaan asti, josta jatketaan vielä kolmisenkymmentä kilometriä A-395 -maantietä ylös vuoristoon. Tie on hyväkuntoinen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lunta voi tulla talvella koska vain ja ajokeli muuttua huonoksi hetkessä. Lumiketjut kannattaa pakata mukaan takakonttiin, koska kesärenkailla ajaminen vuoristossa on vaarallista. Kylässä on myös reilusti korkeuseroja ja liukkaalla auto jää helposti sutimaan mäkeen.

Sierra Nevadan hiihtokeskus sijaitsee Pradollanon kylässä 2100 metrin korkeudessa. Laskettelurinteitä on 131 ja hissejä 21. Korkein hissiasema sijaitsee 3300 metrin korkeudessa Veleta-vuorella. Parhaimmillaan korkeuseroa tulee 1200 metriä. Puolet rinteistä on helppoja sinisiä rinteitä, joten paikka sopii myös aloittelijoille ja vähän hiihtoa harrastaneelle.

Keskus perustettiin 1964 ja se on erittäin suosittu kohde. Pradollanossa on vakituisia asukkaita vain pari sataa, mutta hotellimajoituspaikkoja löytyy 4500. Viikonloppuisin kannattaa varautua ruuhkiin ja pitkiin hissijonoihin, koska vierailijoita voi olla jopa 14000 päivässä. Jonottaessa suosittelemme toimimaan kuten paikalliset, eli ottamaan rennosti ja nauttimaan auringosta.

Palvelut
Kylästä löytyy kaikki hiihtolomalaisen tarvitsemat palvelut, kuten lukuisia suksivuokraamoja, supermarketteja, ravintoloita, hiihtokouluja, apteekkeja ym. Hissilippujen hinnat ovat korkeat. Päivälippu maksaa (2020 kaudella) 50 euroa. Tunti- tai puolipäivälippuja ei ole saatavilla. Mikäli joudut käyttämään autoa kylässä, löytyy heti kylään tullessa suuri maanalainen parkkihalli. Halli vetää uskomattomat 2600 autoa ja sieltä on suora pääsy alahissien läheisyyteen. Päivän paikoitusmaksu on 20 euroa hiljaisella kaudella ja 22 euroa sesongin aikana. Joitain erityishintoja on myös olemassa, mikäli viivyt useamman päivän. Lisätietoja löytyy täältä: https://www.lovegranada.com/sierra-nevada/parking/

Suksivuokraamoita löytyy useita kylän keskustassa. Hinnat ovat kohtuulliset. Hiihtopaketin (sukset, monot, sauvat) aikuiselle maksaa halvimmillaan 26 euroa ja lapselle 20,10 euroa. Päivän lumilautapaketin hinta on halvimmillaan 27,70 euroa. Myös maastohiihtosuksia ja lumikenkiä voi vuokrata. Kypärävuokra on noin 5 euroa.

Hiihto-opetusta kaipaavalle löytyy useanlaisia mahdollisuuksia. Esimerkiksi kolmen tunnin ryhmäopetus maksaa 75 euroa. Yksityisopetushinnat alkavat 48 eurosta per tunti.

Lisää tietoa palveluista löytyy keskuksen omilta sivuilta: https://sierranevada.es/en/winter/the-ski-resort/

Pradollanosta löytyy sekä hotelli-, hostal- että apartamentostyylistä majoitusta. Esimerkiksi Booking.com:n kautta löytyy kymmeniä vaihtoehtoja.

Sierra Nevadan kansallispuisto
Sierra Nevadan vuoristo muodostui paleogeeni- ja neogeenijaksojen aikana 66 – 1,8 miljoonaa vuotta sitten Afrikan ja Euraasian mannerlaattojen törmäyksessä.

Sierra Nevadan kansallispuisto perustettiin 1999. Se ulottuu Almerían, Málagan ja Granadan maakuntiin. Puiston kokonaispinta-ala on 85 883 hehtaaria ja se on Espanjan suurin kansallispuisto. Yli kolmekilometrisiä huippuja on parikymmentä, joista korkeimmat ovat Mulhacén 3479 m, Veleta 3396 m ja Alcazaba 3371 m. Alueella on lähes 50 korkean paikan järveä, joista monet virtaavat jokina ja puroina alas laaksoihin. Yli 2400 metrin korkeudessa maisemaa hallitsevat U-muotoiset laaksot, jotka muovautuivat viimeisen jääkauden aikana jään puristuksessa.

Kun olot kävivät liian kylmäksi pohjoisessa, siirtyivät monet kasvi- ja eläinlajit etelään. Ilmaston jälleen lämmettyä hakeutuivat ne viileämpään ylös vuorille. Puistossa on luetteloitu 116 on uhanalaista kasvilajia. Yli 60 kasvilajia on endeemisiä eli niitä tavataan ainoastaan Sierra Nevadan vuoristossa. Yksi Sierra Nevadan tunnetuimmista kasveista on Plantago nivalis eli Lumitähti. Eläinlajeja ovat muun muassa villisika, mäyrä, villikissa ja kultakotka.

Lähteet: https://en.wikipedia.org/wiki/Sierra_Nevada_(Spain)

https://sierranevada.es/en/winter/the-ski-resort/

https://en.wikipedia.org/wiki/Sierra_Nevada_National_Park_(Spain)

Section
Summary
Vain reilun neljän tunnin ajomatkan päässä Torreviejasta sijaitsee Euroopan eteläisin ja Espanjan korkein hiihtokeskus Sierra Nevada.