Pilar de la Horadada

Vega Bajaan ensimmäiset pohjoismaisen mallin mukaiset yhteisöasunnot

Vega Bajan ensimmäiset yhteisöasumiseen tarkoitetut asunnot tullaan rakentamaan Pilar de la Horadadaan. Asunnot on tarkoitettu ”kypsään ikään ehtineille” ihmisille, jotka arvostavat yhteisöllistä asumista.

Pilar de la Horadadan kaupunginvaltuusto on myöntänyt luvan 46 asunnon kompleksille Riomar de Mil Palmerasin asuinalueelle. Projektin toteuttaa Torreviñas S.L. Asunnot valmistuvat viimeistään kolmen vuoden päästä.

Asuntokompleksiin tulee vuokra-asuntojen lisäksi yhteiset vapaa-ajan tilat sekä terveyspalvelut, uima-allasalue, varastotiloja ja polkupyörien säilytystila. Vuokralaiset ovat osuuskunnan jäseniä ja hallitsevat itse asuinrakennusta ja yhteisiä tiloja.

Malli asumismuotoon otettu Pohjolasta

Pilar de la Horadadan kaupunkisuunnittelusta vastaava johtaja Àngel Albaladejo kertoo, että malli on otettu Skandinavian maista, jossa tällainen asumismuoto eli ”Cohousing” on ollut käytössä jo 30 vuotta. "Tämä malli sopii täydellisesti rakennustypologiaamme ja on esimerkki siitä, kuinka arkkitehtuuri mukautuu sosiaalisiin tarpeisiin. Tämäntyyppinen asuminen on vaihtoehto vanhainkodille tai hoitokodille”.

Inhimillisempään ja kestävämpään elintapaan sitoutuneen "Cohousing Spain" -foorumin mukaan yhteisöasuminen on upea ratkaisu vanhusten yksinäisyyden vähentämiseksi. Yhteisöasuminen auttaa tutustumaan naapureihin ja he voivat auttaa toisiaan ja liikkua yhdessä.

Myös Torreviejassa ja Orihuelassa on suunnitelmia yhteisöasumiseen tarkoitettujen asuntojen rakentamiseksi, mutta niitä ei ole toistaiseksi toteutettu. Alicantessa niitä on kolme ja Elchessä kaksi.

Muun muassa Kouvolan asuntomessuilla vuonna 2019 esiteltiin moderneja yhteisöasumisratkaisuja seniori-ikäisille ihmisille. Näistä voi lukea lisää Kouvolan asuntomessujen tietopaketista.

Lähde: https://www.diarioinformacion.com/noticias-suscriptor/vega-baja/2020/08/21/primeras-46-viviendas-colaborativas-vega/2293587.html

Section
Summary
Asunnot on tarkoitettu ”kypsään ikään ehtineille” ihmisille, jotka arvostavat yhteisöllistä asumista.