Caminito del Rey on huimapäiden unelmavaellus

<Yllä kuvagalleria, selaa kuvia sormella liikuttamalla>

Caminito del Rey (suomeksi kuninkaan pikku polku) Málagan maakunnassa Andalusiassa on Espanjan tunnetuin vaellusreitti.

Se on nimestään huolimatta kaikkea muuta kuin pikku metsäpolku ja houkuttelee vuosittain satojatuhansia ihmisiä kaikkialta maailmasta testaamaan rohkeuttaan ja ihailemaan mykistävän upeita maisemia.

Mittavien kunnostustöiden jälkeen vuonna 2015 Caminito avattiin uusittuna ja on nykyään täysin turvallinen. Siitä huolimatta se ei sovi kaikille. Mikäli olet vahvasti korkeanpaikan kammoinen, kannattaa tämä kohde jättää väliin. Reitti nimittäin kulkee osittain 100 metrin korkeudessa pystysuoralla kallionseinämällä.

Hengenvaarallisesta polusta supersuosituksi turistireitiksi

Caminito Del Rey tai tuttavallisemmin vain Caminito, valmistui alun perin vuonna 1905 osana kuningas Alfonso XIII: n kunnianhimoista vesivoimahanketta. Reitti yhdisti Chorro- ja Gaitanejo -putouksilla sijainneet kaksi vesivoimalaa ja mahdollisti materiaalien nopean kuljetuksen niiden välillä. Kuninkaaseen viittaavan nimensä se sai vuonna 1921, kun kuningas Alfonso kulki osan siitä matkalla Conde de Guadalhorce -järven padon avajaisiin. Alfonso ei tainnut pelätä korkeita paikkoja (toim. huom.).

Rakennustyö oli tavanomaista haastavampi urakka. Rakentajina käytettiin muun muassa merimiehiä, jotka roikkuivat kallion laelle sidottujen köysien varassa kallioseinämäosuutta rakentaessaan. Alkuperäinen Caminito rakennettiin puupölkyistä ja betonilaatoista, jotka lepäsivät käytöstä poistettujen rautatiekiskojen päällä. Kiskoja tukivat kallioon kiinnitetyt 45 asteen kulmassa olevat tukipilarit. Vanhan reitin jäänteet ovat edelleen nähtävissä, koska uusi reitti rakennettiin lähes kokonaan vanhan päälle.

Vuosikymmenten saatossa rakenteet haurastuivat ja niistä tippui osia rotkoon niin, että polussa oli lopulta ammottavia aukkoja. Hengenvaarasta huolimatta sadat huimapäät kiipeilivät alueella ja useita kuoli rotkoon syöksyttyään. Vuonna 2000 reitti lopulta suljettiin. Sulkemisen jälkeenkin reitillä kuoli vielä uhkarohkeita ihmisiä.

Vuonna 2011 Andalusian aluehallinto ja Málagan paikallishallinto päättivät kunnostaa Caminiton. Korjaustöistä voi katsoa päätähuimaavan videon täältä. Uudelleenavaamisen jälkeen 2015 sen on kulkenut jo yli miljoona kävelijää. Caminiton omien nettisivujen mukaan siellä vieraili vuonna 2018 myös 4200 suomalaista.

Aloita ajoissa matkan suunnittelu

Caminitoa ei pääse kulkemaan koska tahansa, vaan aika on varattava etukäteen. Matkaan pääsee joko matkanjärjestäjän kautta tai omatoimisesti. Netistä löytyy googlettamalla kymmeniä vaihtoehtoja esimerkiksi Málagasta lähtien tehtävälle retkelle oppaineen ja kuljetuksineen.

Omatoimimatkaaja voi etsiä vapaita aikoja ja tehdä varauksen Caminiton omalla nettisivulla täällä. Kierros ilman opasta maksaa 10 euroa, opastettu kierros 18 euroa ja bussikuljetus takaisin lähtöpaikalle 1,55 euroa. Caminito ei ole kiertoreitti, joten paluukuljetus lähtöpaikalle tulee myös varata etukäteen, ellei sinua ole päätepisteessä joku hakemassa. Reitille ei pääse alle 8-vuotiaat lapset.

Ajat ovat erittäin varattuja ja yleensä ainoa mahdollisuus päästä matkaan on varata opastettu kierros. Suosittelemme opastettua englanninkielistä kierrosta, koska matkalla kuulee paljon mielenkiintoisia tarinoita.

Majoitusta löytyy lähikylistä runsaasti. 60 kilometrin päässä sijaitseva kaunis ja historiallinen Ronda on hyvä vaihtoehto, josta löytyy useita hotelleja ja ravintoloita.

Reittikuvaus

Caminito kävellään ainoastaan yhteen suuntaan eli pohjoisesta etelään. Pohjoinen pysäköintialue sijaitsee Ardalesin kunnasssa täällä. Varaa aikaa riittävästi, koska pysäköintialueelta on vielä käveltävä pari kilometriä itse Caminiton lähtöpaikalle Gaitanejon vesivoimalalle. Sinne on kaksi eri reittiä; 2,7 kilometrin pituinen polku, joka lähtee El Kiosko -ravintolan luota tai lyhyempi 1,5 kilometrin pituinen polku, joka lähtee Tunel largon luota.

Caminiton omien nettisivujen mukaan uusi vierailijakeskus ja suuri paikoitusalue pitäisi olla jo auennut tänne.

Vierailijat päästetään Caminitolle ryhmässä lippuun merkittynä aikana. Mikäli olet varannut opastetun kierroksen, aikaa kävelemiseen kuluu 3 – 3,5 tuntia. Ryhmässä ei ole pakko pysytellä, vaan voit kulkea reitin nopeamminkin halutessasi.

On hyvä huomioida, että kovalla sateella tai tuulella reitti suljetaan turvallisuussyistä.

Alkumatkassa kuljetaan Gaitanejo-padon ohitse. Pian polku kääntyy Guadalhorce-joen rotkon seinämälle ja muuttuu puusillaksi. Silta on noin metrin leveä ja verkkokaiteella varustettu. Reitti laskeutuu portaita myöten alas rotkon pohjalle ja taas ylös.

Keskiosa reittiä on helppokulkuista maastoa, kunnes saavutaan Garganta del Chorrolle eli Chorron kurkulle. Tästä alkaa reitin huimaavin vaihe, koska silta kulkee nyt 100 metrin korkeudessa. Tuskanhien pisarat irtoavat varmasti viimeistään rotkon ylittävällä riippusillalla. Sillan jälkeen reitti laskeutuu jälleen alas ja loppumatka bussin noutopaikalle on helppoa kävelyä. Perillä El Chorrossa maistuu kylmä olut!

Caminito ei vaadi erityisen hyvää kuntoa, koska kävelymatkaa tulee kokonaisuudessaan hieman alle 8 kilometriä. Tästä matkasta alle 3 kilometriä kuljetaan rotkon reunalla. Koko reitti Google Mapsistä löytyy tästä.

Bussimatka takaisin lähtöpaikalle kestää parikymmentä minuuttia on myös varsin vaikuttava maisemiltaan. Bussin ikkunasta voit vielä ihailla Caminiton puusiltoja ja riippusiltaa sekä onnitella itseäsi hienosta suorituksesta.

Lähteet: https://en.wikipedia.org/wiki/Caminito_del_Rey, http://www.caminitodelrey.info/en/#2, https://www.andalucia.com/province/malaga/el-chorro/caminito-del-rey-history.htm

Gallerian kuvat: Jaana Pohjanheimo, artikkelin kuva Depositphotos.

Section
Summary
Caminito del Rey Andalusiassa on Espanjan tunnetuin vaellusreitti joka houkuttelee vuosittain satojatuhansia kävijöitä.