Pyhän Pasqualin jalanjäljillä Sierra de Àguilasin rinteillä

<Yllä kuvagalleria, selaa kuvia sormella liikuttamalla>

San Pasqualin luolapyhättö ja luontopolku San Pasqual -vuoren huipulle on mukava retkikohde luonnosta ja historiasta kiinnostuneille. Polku sijaitsee Oriton kunnassa noin 50 km päässä Torreviejasta. Retken alussa voit tutustua Pyhän Pasqualin mielenkiintoiseen tarinaan ja vierailla hänen mukaansa nimetyssä luolapyhätössä. Luontopolku alkaa aivan pyhätön takaa.

Paimenesta papiksi

Pyhä Pasqual, eli oikealta nimeltään Pascual Bailón Yubero eli 1500-luvulla. Hän syntyi Aragoniassa, mutta muutti Monfore del Cidin kuntaan jo nuorena. Hän työskenteli alkujaan paimenena ja vietti aikaansa lampaidensa kanssa Sierra de Àquilasin rinteillä. Hänen kerrotaan suojautuneen paahtavalta auringolta tai rankkasateelta luolasta, jossa nykyään on San Pasqualin mukaan nimetty luolapyhättö (Cueva de San Pasqual).

Nöyrä ihmeidentekijä

Pasqual opetteli itse lukemaan ja onnistui opiskelemaan papiksi, mikä ei ollut tavallista köyhälle paimenelle. Hän työskenteli Alicanten maakunnassa eri luostareissa. Hän oli hyvin vaatimaton ja nöyrä ihminen, joka halusi elää koko elämänsä köyhyydessä muita auttaen. Legendan mukaan hän kulki paljain jaloin kesät talvet ja teki ihmeitä, kuten paransi sairaita ja sai leivän lisääntymään jakaessaan sitä köyhille. Hänen kerrotaan myös saaneen niin suurta iloa rukoilemisesta, että hän tanssi rukoillessaan.

Pyhän Pasqualin jäänteet lepäävät Villarealin kappelissa eli kaupungissa, jossa hän kuoli 17.5.1592. Hänen haudastaan tuli pyhiinvaelluspaikka ja 1690 Paavi Aleksanteri VIII julistikin hänet pyhimykseksi.

Pyhää Pasqualia muistetaan vuosittain Oritossa etenkin 17. toukokuuta San Pascualin Pyhiinvaelluspäivänä ja tuhannet pyhiinvaeltajat kaikkialta Vega Bajasta ja naapurialueilta osallistuvat tähän historialliseen perinteeseen.

Pyhiinvaelluskohteen paikasta tekee se, että se sijaitsee Alicantesta Santiago de la Compostelaan kulkevan pyhiinvaellusreitin varrella! Tästä Kaakkoisreitistä voi lukea lisää täältä. Reitin 1. etappi Alicantesta Oritoon on 24 kilometrin pituinen ja sen tarkka reittikuvaus löytyy täältä.

Luontopolku San Pasqualin vuorelle

San Pasqualin vuorelle voi kiivetä useita eri reittejä. Lyhyin reitti lähtee heti luolapyhätön takaa. Pyhätön luo pääsee autolla ja sieltä löytyy hyvin paikoitustilaa. Pidempää ja sporttisempaa reittiä kaipaavat voivat jättää auton Oritoon ja aloittaa retken sieltä. Wikiloc-sovelluksesta löytyy lukuisia reittivaihtehtoja lyhyemmille ja pidemmille reiteille.

Reitti on helppokulkuinen ja se on hyvin merkitty kelta-valkoisilla merkeillä. Se sopii hyvin kohtuukuntoisille retkeilijöille. Omaa reittikuvausta kannattaa seurata Wikilocista tarkasti, koska matkan varrella risteilee useita reittejä eri suuntiin. Nousua on ajoittain 30 %, joten tukevat patikointikengät ovat suositeltavat. Sauvat ovat myös hyvä apu jyrkemmissä ylä- ja alamäissä.

Reitti kulkee ajoittain lähellä suoraa kallionseinämää, mutta aivan seinämän reunalle ei tarvitse mennä, jos se hirvittää.

San Pasqualin huippu lepää 555 metrin korkeudessa. Kirkkaalla ilmalla sieltä näkyy hyvin Alicanten tornitalot ja Santa Bárbaran linnoitus.

Katso videolta miltä maisemat vuorelta näyttävät.

Tarkemmat reittitiedot

Google Mapsin reitti Torreviejasta lähtöpaikalle San Pasqualin pyhätön luo tästä.

Lyhyempi reittivaihtoehto San Pasqualin pyhätön luota täältä.

Pidempi reittivaihtoehto Oriton keskustasta täältä.

Artikkelin kuvat:

1: San Pasqualin luolapyhättö ulkoa (artikkelin pääkuva)

2: San Pasqualin luolapyhättö sisältä (kuvagalleriassa)

3: Alicante – Santiago de la Compostela -reitin kyltti (kuvagalleriassa)

4: Polku kulkee seinämien reunalla (kuvagalleriassa)

5: Näkymä San Pasqualin huipulta (kuvagalleriassa)

6: Videoklippi maisemista, klikkaa tästä.

Section
Summary
San Pasqualin luolapyhättö ja luontopolku San Pasqual -vuoren huipulle on mukava retkikohde luonnosta ja historiasta kiinnostuneille.