Retkivinkki: ihaile upeaa Costa Cálidan maisemaa Las Cenizasin linnoitukselta

<Yllä kuvagalleria, selaa kuvia sormella liikuttamalla>

Costa Cálidan rannikolla Cartagenan ja La Mangan välillä on useita aikoinaan puolustustarkoituksiin rakennettuja linnoituksia (= Batería). Yksi niistä on Batería de las Cenizas lähellä Portmanin viehättävää pikkukylää.

Matkaa Torreviejasta tulee 65 km, eli se sopii erinomaisesti päiväretkikohteeksi kauniilla ilmalla. Reittikuvaus Torreviejasta pysäköintialueelle löytyy täältä. Pysäköintialueelta perille linnoitukselle on mukava 2,5 km ja noin 45 minuutin kävelymatka hiekkatietä pitkin. Nousu on helppo ja sopii myös niille, jotka eivät ole tottuneet vaeltamaan. Wikilocin reittikuvaus englanniksi löytyy täältä.

Batería de las Cenizas tunnetaan myös nimellä C-9. Se on espanjalainen rannikkotykistön linnoitus, joka sijaitsee Monte de las Cenizasissa Cartagenan kunnassa. Linnoitus julistettiin kulttuurillisesti kiinnostavaksi kohteeksi 1997.

Linnoitus suunniteltiin 1920-luvulla diktaattori Primo de Riveran aikakaudella yhdeksi Cartagenan alueen puolustuslinjan linnoitukseksi. Se rakennettiin ja aseistettiin vuosien 1930 – 1934 välisenä aikana.

Linnoituksen tarkoituksena oli suojata Cartagenan lahtea sisarlinnoituksensa Batería de Castillitosin kanssa. Kaksi Englannista tuotua 18-metristä kanuunaa pyörivät 360 astetta ja pystyivät ampumaan tonnin painoisen ammuksen 35 kilometrin päähän merelle.

Sisällissodan aikana linnoituksella oli tärkeä rooli, koska sitä käytettiin pitämään frankistien laivasto poissa rannikolta.

Las Ceniza oli käytössä vuoteen 1994, minkä jälkeen se autioitus ja rakennukset pääsivät raunioitumaan. Vuonna 2014 Hispania Nostra -yhdistys nimesi sen yhdeksi Espanjan uhanalaisista perintökohteista.

Linnoitukselta on erittäin kauniit näkymät merelle, koska se sijaitsee 300 metrin korkeudessa. Jo tykkien mahtavaa kokoa kannattaa käydä ihmettelemässä. Niitä katsoessa voi myös miettiä, miten 88 tonnia painavat rautamöhkäleet on saatu kuljetettua traktoreilla Portmanin satamasta paikoilleen 1930-luvulla.

Lähde: https://es.wikipedia.org/wiki/Bater%C3%ADa_de_Cenizas, https://diariotrotamundos.com/2016/05/31/las-sorprendentes-baterias-de-cenizas-y-castillitos-en-murcia/

Section
Summary
Upea päiväretkikohde, rannikkotykistön linnoitus Cartagenassa, Murcian itsehallintoalueella.