Cuevas del Canelobre

Retkivinkki: Vuosimiljoonien muovaava Cuevas de Canelobren tippukiviluola

Cuevas de Canelobren tippukiviluola sijaitsee Busotin kunnassa reilun 80 km päässä Torreviejasta. Reitti perille löytyy täältä. Luolan sisäänkäynti sijaitsee 700 metrin korkeudessa Cabeçó D'Or -vuoriston pohjoisrinteellä. Se on yksi Alicanten maakunnan eniten vierailluista nähtävyyksistä ja ehdottomasti päiväretken arvoinen, vaikka isommallakin porukalla. 

Luola kehittyi pääosin 145 miljoonaa vuotta sitten jurakaudella. Se on yli 80 000 neliömetrin kokoinen ja sinne kuljetaan 45-metrisen tunnelin kautta. 70 metrin korkuinen luolaholvi on yksi Espanjan korkeimmista. Vuosimiljoonien aikana vesi on synnyttänyt vaikuttavia tippukivi- ja pylväsmuotoja. Vanhin jäljellä olevista tippukivipatsaista nimeltään El canelobre (esp. kynttilänjalka) on arviolta 100 000 vuotta vanha. Luola on kauniisti valaistu ja varsin vaikuttavan näköinen. Todennäköisesti jo arabit tunsivat luolan sijainnin, mutta yleisölle se avattiin 1900-luvun puolivälin jälkeen.

Espanjan sisällissodan aikana tasavaltalaisten armeija käytti luolaa lentokoneiden korjaamona, jolloin myös suuri osa satojatuhansia vuosia vanhoja tippukivipatsaita tuhottiin. Tuolloin rakennettiin luolaan johtava nykyinen tunneli sekä useita luolan sisällä olevia alustoja, jotka nyt palvelevat vierailijoita.

Cuevas del Canelobre

Vaikuttavan akustiikkansa ansiosta Canelobren luola toimii myös upeana paikkana lukuisille Alicanten alueen musiikkiesityksille, jotka eivät ole vain spektaakkeli silmille vaan myös korville. Lisätietoja tulevista musiikkitapahtumista löytyy luolan omilta sivuilta: https://turismobusot.com/category/que-hacer/eventos/

Aivan luolan sisäänkäynnin lähellä on pieni paikoitusalue. Suurempi paikoitusalue löytyy n. 700 metriä ennen luolan sisäänkäyntiä. Luolaan ei pääse omin päin, vaan opastettu kierros on pakollinen. Kierrokset ovat espanjaksi ja englanniksi ja kesto on 40 - 45 minuuttia.  

Syys- ja talvikaudella (1.9. – 30.6.) luola on auki tiistaista perjantaihin klo 10.30 – 16.50, sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä klo 10.30 – 17.50. Varaukset voi hoitaa tämän linkin kautta: https://turismobusot.com/que-ver/las-cuevas-del-canelobre/.

Lähde: http://www.cuevasturisticas.es/cueva-del-canelobre

Section
Summary
Cuevas de Canelobren tippukiviluola sijaitsee Busotin kunnassa reilun 80 km päässä Torreviejasta, luola on yksi Alicanten maakunnan eniten vierailluista nähtävyyksistä