Caminito del Relleu

Pasarela de la presa de Relleu – Alicanten oma Caminito

Pasarela de la presa de Relleu eli Relleun padon kävelysilta on Relleun kunnassa sijaitseva tämän vuoden alussa avattu päätähuimaava puinen kävelyreitti. Reitin siltaosuus on vain 212 metriä pitkä, mutta sitäkin vaikuttavampi. Se on monien mielestä yksi Espanjan 5 huimaavimmasta kävelyreitistä.

Reitti kävelysillalle ja Relleun vanha patoallas
Reitti kävelysillalle ja Relleun vanha patoallas

Matkaa Torreviejasta Relleuhun on reitistä riippuen noin 100 km. Reittivaihtoehtoja löytyy täältä. Huomoithan, että lippu reitin siltaosuudelle kannattaa varata etukäteen, koska etenkin viikonloppuisin ja kesällä jonot voivat olla pitkiä. Lippu maksaa 2,50 euroa aikuiselta. Reitin oman sivuston mukaan lippu on hyvä varata viikonlopulle jopa pari kuukautta etukäteen. Lisätietoja reitistä ja varausnumero löytyy täältä.

Lippuluukku
Lippuluukku

Relleun pato rakennettiin tiettävästi 1600-luvun lopulla. Se on Tibin ja Elchen patojen kanssa yksi Espanjan ja koko Euroopan vanhimpia patoaltaita. 32 metriä korkea ja 30 metriä leveä pato sijaitsee Amadorio-joen varrella kapean rotkon alussa. Se oli rakentamisajankohtanaan hydrologisen arkkitehtuurin mestarinäyte ja 1800-luvun puoliväliin asti Espanjan korkein ja kapein pato. Tämä johtui innovatiivisesta holvikaaren muotoisesta rakennustekniikasta. 

Padon toiminta hiipui pikkuhiljaa ja se hylättiin kokonaan 1950-luvulla, kun Amadorio-joen uusi tekoallas rakennettiin. Rotko, jossa Relleun pato ja tekojärvi sijaitsivat, jäi unohduksiin, kunnes puinen kävelysilta avattiin vuoden 2022 alussa kaikkien patikoinnin ja hienojen kokemusten ystäville. 

Relleun hylätty pato
Relleun hylätty pato

Kävelysilta muistuttaa Espanjan kuuluisinta vaellusreittiä Caminito del Reytä, joka sijaitsee Ardalesin kunnassa Andalusiassa (Caminito del Reystä löytyy oma artikkeli täältä) ja on saanut lempinimen Caminito de Alicante. Eikä ihme, koska Relleun siltaosuuden ja Caminito del Reyn rakensi sama yritys. Relleun kävelysillan kustannus oli noin 80 000 euroa.

Kävelysillan alku
Kävelysillan alku

Wikiloc-apista löytyy lukuisia eripituisia reittejä alueelle. Sporttiset voivat lähteä matkaan Relleun kylän keskustasta, jolloin koko kierroksen pituudeksi tulee reilu 9 km. Reitti löytyy Wikiloc-apista täältä. Kesäkuumalla hyvä vaihtoehto on jättää auto Relleun padon lähellä olevalle paikoitusalueelle tänne ja kulkea jalan 1,5 kilometrin matka siltaosuudelle. Tämä reitti löytyy Wikiloc-apista täältä. Jo reitti paikoitusalueelta siltaosuudelle on viehättävä.

Puusiltaa
Puusiltaa

Juuri ennen siltaosuutta on pieni koju, jossa varaus tarkistetaan ja pääsymaksu maksetaan. Sillalle otetaan kerralla 15 ihmistä. Pahasti korkean paikan kammoisille reitti ei ole sovelias, koska silta on kapea ja kaide varsin vaatimaton. Sillan poikkipuiden välistä pilkottaa tyhjyys (Toim. huom., korkean paikan kammoinen toimittajamme selvitti reitin, eli ei se ihan mahdoton ole). 

Korkean paikan kammoinen elämysten etsijä
Korkean paikan kammoinen elämysten etsijä

Reitti päättyy lasipohjaiselle näköalasillalle. Takaisin tullaan samaa reittiä, joten on syytä valmistautua ohittamaan muita kävelijöitä. Reitin päätteeksi voi suunnata Relleun kylään maittavalle lounaalle.

Näköalasilta
Näköalasilta

Lähteet: 
https://actualidadcomarcal.com/relleu-una-de-las-5-pasarelas-mas-vertiginosas-de-espana-el-caminito-de-relleu/
https://www.elperiodicodeaqui.com/epda-noticias/pantano-presa-y-pasarela-de-relleu/280790

Section
Summary
Pasarela de la presa de Relleu eli Relleun padon kävelysilta on Relleun kunnassa sijaitseva tämän vuoden alussa avattu päätähuimaava puinen kävelyreitti.