Posidonia -meriheinää Torreviejassa, Curva del Palangren poukamassa
Posidonia -meriheinää Torreviejassa, Curva del Palangren poukamassa

Rannalta kosmetiikan raaka-aineeksi – posidonia-meriheinän uusi elämä

Alicantelainen Mediterranean Algae hyödyntää rannoille kerääntyvää posidonia-meriheinää kosmetiikan raaka-aineena.

Monille rannalle nousseet ja kuivuneet meriheinät ovat esteettinen- ja hajuhaitta. Nämä kasvit voivat kuitenkin olla arvokas raaka-aine kosmetiikan ja ravintolisien valmistukseen. Alicantessa toimiva startup-yritys Mediterranean Algae Technologies näkee näin ja on jo aloittanut Almadraban rannalle ajautuneen posidonia-meriheinän keräämisen tuotteidensa valmistusta varten.

Yritystä johtavat Yago Sierras ja Silvia Antón, ja se on erikoistunut levien hyödyntämiseen ja käsittelyyn eri tarkoituksiin, erityisesti kosmetiikan ja ravitsemuksen raaka-aineiden kehittämiseen. Posidonia-meriheinän osalta yritys käyttää sen sisältämiä vaikuttavia aineita ja sekoittaa niitä muun muassa ulva-levän (tunnettu myös nimellä merisalaatti) kanssa. Tuotetta myydään laboratoriokäyttöön nimellä ulvanean posidonea.

Keräysprosessi toteutetaan yhteistyössä Alicanten puhtaanapito- ja ympäristöpalvelun kanssa, ja yritys noudattaa Generalitat Valencianan laatimia kestävän kehityksen käytäntöjä. Hanke auttaa myös vähentämään Almadraban rannalle kerääntyvien meriheinien määrää, joka on herättänyt asukkaiden valituksia hajun ja rannan käyttömahdollisuuksien rajoittumisen vuoksi.

Alicanten kaupunki on suhtautunut myönteisesti yrityksen ehdottamaan käsin tehtävään ja kestävään keräykseen, jossa rajoitetaan posidonian poistoa ympäristövaikutusten minimoimiseksi.

"Olemme suunnitelleet prosessin, joka antaa posidonialle uuden elämän, kun se muuten käsiteltäisiin jätteenä. Tämä on vastuullista ja kiertotalouden mukaista resurssien käyttöä, joka on olennainen osa rannikkoalueidemme ekosysteemiä," toteaa yrityksen toimitusjohtaja Yago Sierras.

Prosessi
Kerätty posidonia-meriheinä käytetään vaikuttavien aineiden tutkimukseen ja eristämiseen, jotka jalostetaan korkealaatuisiksi raaka-aineiksi kosmetiikka- ja ravintolisäteollisuudelle. Levät puhdistetaan ja kuivataan stabiileissa olosuhteissa ennen niiden jatkokäyttöä.

Mediterranean Algae Technologies on innovatiivinen alicantelainen yritys, joka keskittyy kehittämään leväpohjaisia ratkaisuja, jotka parantavat ihmisten ja ympäristön terveyttä. Yritys toimii Alicanten tiedepuistossa (Parque Científico de Alicante) ja on aiemmin toteuttanut muita uraauurtavia hankkeita, kuten Alicanten sataman biopuhdistus vuonna 2023, joka oli Euroopan unionin rahoittama. Toinen merkittävä projekti on Algae4Symbiosis jossa tutkitaan, voidaanko levien avulla kehittää kestävä ja ympäristöystävällinen prosessi, joka vähentäisi kemikaalien käyttöä ja mahdollistaisi resurssien kierrätyksen teollisessa toiminnassa.

"Tavoitteemme on muuttaa jäte arvokkaaksi resurssiksi. Tiedämme, että posidonialla on tärkeä rooli ympäristössä, ja tällä tavalla pystymme tuottamaan lisäarvoa, joka parantaa ihmisten terveyttä," kommentoi Silvia Antón, yrityksen toinen perustaja ja meribiologi.

Alicanten työllisyys- ja kehitysasioista vastaava valtuutettu Mari Carmen de España kiitti yrityksen toimintaa vierailullaan ja korosti, että yritys on hyvä esimerkki julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöstä kestävien resurssien hyödyntämisessä. Alicanten yrityshautomossa kehitetty startup on yhdistänyt bioteknologian ja ympäristönsuojelun innovatiivisella tavalla.

Lähde: Información

Section
Summary
Alicantelainen Mediterranean Algae hyödyntää rannoille kerääntyvää posidonia-meriheinää kosmetiikan raaka-aineena.