Arroz Valencia

Valencian alueella kasvatettu riisi Euroopan terveellisintä

Marjal de Pego-Olivan alueelta Valencian autonomiselta alueelta tulevan riisin (El arroz de Pego) on todettu olevan yksi Euroopan terveellisimmistä. Pego-riisin lajikkeet ovat nimeltään Bomba a Bombón. Tutkijat ovat havainneet, että tämän riisin epäorgaaninen arseenipitoisuus on alhaisimpia Euroopassa.

Epäorgaaninen arseeni on myrkky suurina pitoisuuksina, varoittaa Maailman Terveysjärjestö WHO ja sitä esiintyy etenkin riisissä. Riisi on maailman yleisimpiä ruoka-aineita. Se on myös yleisin vehnän korvike keliaakikkojen ruokavaliossa. Espanjassa riisipohjaiset ruuat ovat erittäin suosittuja paellan muodossa.

Alhainen arseenipitoisuus on seurausta suosiollisista luonnonoloista. Viljelykset kastellaan vedellä, joka on peräisin vuorilta. Veden nopea virtaus pitää maaperän puhtaana eikä myrkkyä pääse kertymään, kertoo professori Ángel Carbonell, joka johtaa elintarvikkeiden laatua ja turvallisuutta käsittelevää tutkimusryhmää Miguel Hernándezin yliopistossa.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat paljastaneet, että espanjalaisessa riisissä on epäorgaanista arseenia keskimäärin 180 mg / kg. Yhdysvaltalaisen riisin vastaava luku on 253 mg / kg, brittiläisen 286 mg / kg ja kiinalaisen 135 mg / kg. Pego-riisin arseenipitoisuus on vain 45 mg / kg eli se on todella huomattavan vähäkemikaalista.

Lähde: https://www.informacion.es/marina-alta/2020/09/16/arroz-pego-sanos-europa-contenido-11090046.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=sus_matinal&utm_content=web

Section
Summary
Riisi on suosittu ruokakasvi koko Espanjan alueella, Valencian alueella kasvatettu riisi on todettu tutkimuksissa Euroopan terveellisimmäksi.