Kahvikannu ja -kuppi.

Opas oikean kahvijuoman valitsemiseksi

Espanjassa kahvilakulttuuri on luonteva ja olennainen osa elämää. Kahviloita on paljon, lähes kaikilla on jonkinlainen terassi, pöytiintarjoilu on vakio ja hinnat edulliset. Päänvaivaa aiheuttaa toisinaan lähinnä runsaudenpula - mitä sitä tilaisi sen ikuisen maitokahvin lisäksi?

Olemme nyt koonneet kaikkien kahvin ystävien iloksi lyhyen oppaan erilaisten kahvijuomien tilaamiseksi espanjalaisessa kahvilassa. Artikkeli päivittyy tarvittaessa, viimeisin päivitys tehty 23.9.2014. Kaikkia artikkelin kahveja ei luonnollisesti saa kaikista paikoista, asiasta tuli runsaasti palautetta lukijoilta kun artikkeli heinäkuussa 2014 julkaistiin.

Café Solo

Espresso (virallisesti esp. café expreso, käytännössä café solo) eli paineella keitetty, vahva ja tiivis, reilusti kofeiinia sisältävä pieni kupillinen mustaa kahvia. Lienee yleisin kahvijuoma espanjalaisissa kahviloissa.

Café Doble
Sama kuin yllä mutta tuplana.

Café Cortado
Käytännössä café solo johon lorautetaan tippa kuumaa maitoa tasaamaan makua.

Café con Leche

Suosittu kahvijuoma Espanjassa. Espresso johon lisätään lämmintä maitoa suhteessa kahviin n. 50%-50%. Vastaa suunnilleen suomalaisillekin tuttua italialaista caffe lattea mutta on pienempi. Jos kahvilassa ei jostain syystä tunnisteta caffe lattea voit toki tilata café con lechen tuplana (doble) isossa lasissa.

Café Americano

Café solo johon lisätään vettä laimentamaan vahvaa kahvin makua.

Café Macchiato
Kahvi jossa päällä maitovaahtoa.

Café Espresso Panna
Kahvi jonka päälle kaadetaan vatkattua kermaa /kermavaahtoa.

Café Lagrima
Sama kuin café con leche mutta vähemmän kahvia ja enemmän kuumaa maitoa.

Capucchino
Kahvia, vähän maitoa sekä reilusti vaahdotettua maitoa. Ripaus kanelia.

Café Latte
Kahvia, reilusti kuumaa maitoa sekä päälle vaahdotettua maitoa.

Café Breve
Puolet annoksesta kahvia, toinen puolikas lasista tai kupista on kuumaa maitoa ja vaahtoa.

Cafe Mocha/Vienés
Kahvia, kuumaa maitoa, vaahdotettua maitoa, sulaa suklaata (paksu kaakao) sekä päälle suklaaraastetta.

Café Irlandes
“Irish Coffee” eli kahvia, viskiä ja vatkattua kermaa /kermavaahtoa.

Café Caramel Machciato
Café con leche, karamellikastiketta (kinuskikastike) ja maitovaahtoa.

Café Hawaiano

Café con leche mutta kokoosmaitoon tehtynä.

Café Amaretto
Kahvia, amaretto-likööriä, vatkattua kermaa /kermavaahtoa ja päälle ripaus kanelia.

Café Arabe
Café solo (espresso) johon lisätään kanelia ja kardemummaa.

Café Caribeño
Kahvia, rommia, sokeria ja vaniljaa.

Submarino
“Sukellusvene”: lämmintä maitoa johon tiputetaan suklaapala liukenemaan.

Café Quitafrio
Nimensä mukaisesti “poistamaan kylmää” eli lämmittämään: kahvia, rommia tai viskiä (tai miksei molempia), hunajaa, kuumaa maitoa ja päälle kanelia sekä pähkinärouhetta.

Café Helado
Yksinkertaisimmillaan pelkkä kahvi mustana (café solo), johon lisätään pieni pallo vaniljajäätelöä. Joissain paikoissa jäätelö liuotetaan kahviin ja tarjoillaan kermavaahdolla ja vaniljasokerilla. Eri variaatioita on helppo tehdä kotonakin, voit myös terästää lorauttamalla hieman jotain makeaa likööriä, viskiä tai rommia.

Café Bombon
Kahvia, "kondensoitua" maitoa eli makeaa maitotiivistettä (leche condensada), vatkattua kermaa /kermavaahtoa ja maun mukaan sokeria tai muuta makeutusainetta.

Café Carajillo
Kahvia ja loraus viskiä, brändiä, anis-likööriä tai rommia. Versioita on erilaisia, riippuen tekijästä ja juojasta. Yksinkertaisimmillaan kahvin sekaan vain sekoitetaan loraus alkoholia, viitseliäimmät kuumentavat alkoholin sitruunan, kanelin ja sokerin kanssa ja kaatavat kahvin päälle.
 

Section
Summary
Espanjassa kahvilakulttuuri on luonteva ja olennainen osa elämää. Mutta mitä tilata ikuisen maitokahvin lisäksi? Lue lisää oppaastamme.