bandera valenciana

Tunnetko Valencian itsehallintoalueen lipun?

Valencian itsehallintoalueen lippu tunnetaan nimellä Reyal Senyera (espanjaksi real señera eli kuninkaallinen lippu, Señera Coronada eli kruunattu lippu tai Señera tricolor eli kolmivärinen lippu). Lipussa on neljä punaista vaakaraitaa keltaisella pohjalla, keltaisia heraldisia kruunusymboleita sinisellä pohjalla sekä punainen pystyraita.

Lipun kuviot ovat muuttuneet useasti historian saatossa ja lipun kuvioista on kiistelty pitkään. Nykymuodossaan se on ollut Valencian autonomisen alueen virallinen lippu vuodesta 1982. Yksinkertaisessa muodossa, esimerkiksi julisteissa, se voidaan esittää myös ilman heraldisia kruunusymboleita ja punaista pystyraitaa.

Valencian autonomisen alueen lippu on sama kuin Valencian kaupungin lippu. Se perustuu entisen Aragonian kruunun vaakunaan. Samantyylistä lippua käytetään pienin muunnoksin kaikkien niiden itsehallintoalueiden lipuissa, jotka olivat aiemmin osa entistä Aragonian kruunun valtioliittoa. Näitä ovat Valencian lisäksi Aragonia, Baleaarit ja Katalonia.

Lipun kuvioiden alkuperästä on monta tarinaa. Raitakuvion kerrotaan olevan peräisin Katalonian kreivikunnan ja Aragonian kuningaskunnan vaakunasta. Legendan mukaan punaiset vaakaraidat ovat peräisin frankkien ja normannien välisestä taistelusta 800-luvulta. Barcelonan kreivi Wilfredo el Velloso (katalaaniksi Guifré el Pilós) lähti mukaan taisteluun auttamaan frankkeja. Normannien kukistuttua frankkien kuningas Carlos de Calvo (= Kaarle kalju) kastoi kätensä taistelussa loukkaantuneen Wilfredon vereen ja piirsi neljä punaista raitaa tämän kultaisen taistelukilven päälle.

Myös sinisellä pohjalla olevan kruunun alkuperästä on kiistelty paljon. Yhden version mukaan se on peräisin niin sanotun kahden Pedron sodan ajalta (Aragonian Pedro IV ja Kastilian Pedro I) 1300-luvulta, jonka seurauksena kuningas Pedro IV päätti lisätä sen Aragonian lippuun osoittaakseen Valencian kuningaskunnan arvon Aragonian kruunun liitossa.

Lähde: https://es.wikipedia.org/wiki/Bandera_de_la_Comunidad_Valenciana, https://www.banderasdelmundo.net/bandera-de-valencia/

Section
Summary
Lipun kuviot ovat muuttuneet useasti historian saatossa, nykymuodossaan se on ollut vuodesta 1982.